Medeoprichter Solana: “Netwerkonderbrekingen zijn onze vloek geweest”

Medeoprichter Solana: “Netwerkonderbrekingen zijn onze vloek geweest”
Het logo (l) en de CEO van Solana (r) — foto’s: Unsplash en screenshot YouTube

Netwerkonderbrekingen blijven de grootste uitdaging van het netwerk achter cryptomunt SOL. Dat zegt zijn medeoprichter en CEO, Anatoly Yakovenko.

De Solana-blockchain, vorig jaar veelvuldig geroemd om zijn transactiesnelheid, kent ook gebreken. Zo heeft het smart contract-netwerk het afgelopen jaar minstens zeven keer te kampen gehad met een volledige of gedeeltelijke panne.

De verschillende ongeregeldheden waren vooral het gevolg van verkeersopstoppingen op Solana, die dan weer te maken hadden met de goedkope transacties van het netwerk. Dat zei Yakovenko in een gesprek met Raoul Pal van databedrijf Real Vision, dat werd uitgeschreven door cryptonieuwssite Cointelegraph.

Te veel transacties

Onderbrekingen zijn “onze vloek geweest”, zei Yakovenko, “maar het komt omdat het netwerk zo goedkoop en snel is dat er zoveel gebruikers en toepassingen zijn die het aandrijven.”

De chief executive wierp op dat de storingen optraden doordat de validators in piekperiodes niet in staat waren om de grote hoeveelheid transacties te verwerken.

“Ik denk dat sommige mensen hebben gezien dat er 10 miljoen pakketten per seconde bij een validator werden ingediend”, klonk het. “En als er een bug in een van die validators zit waardoor het geheugen heel […] snel groeit, dan kan die validator stilvallen.”

Netwerk zelf “niet gecompromitteerd”

Maar hoewel de uitval “de gebruikers heeft verhinderd” om het netwerk te gebruiken, zei de topman dat het netwerk zelf niet gecompromitteerd is. Hij voerde ook aan dat elke blockchain anders gebouwd is en zijn eigen ‘failure case’, een unieke manier om het falen te analyseren, heeft.

Zo merkte hij bijvoorbeeld op dat toen de block-productie van het Bitcoin-netwerk in het verleden twee uur lang stillag, dat nog steeds als normaal werd beschouwd.

“[Bitcoin] is ontworpen om extreem veerkrachtig te zijn […] Toen een stel Chinese hash-centrales stilvielen, waren er tijden dat er twee uur tussen de gemijnde blocks zat bij Bitcoin. En dat is helemaal prima”, verklaarde Yakovenko.

Voor Solana zou een dergelijke productiestop evenwel als een mislukking worden gezien. “Als er twee uur tussen de blocks zit in Solana, is het netwerk dood, want het is ontworpen om elke 400 milliseconden een block te maken.”

Niet de enige believer

Solana is gebouwd om een smart contract-platform met hoge transactiesnelheid en lage kosten te zijn, dat “30 miljoen transacties per dag verwerkt”. Dat is meer “dan alle andere blockchains samen”, concludeerde Yakovenko.

Yakovenko staat niet alleen in zijn geloof in Solana. Zo heeft volgens 30-jarige cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (SBF) de digitale munt het potentieel om sneller dan Bitcoin (BTC) op te schalen en massaal in gebruik genomen te worden door gewone gebruikers.

“Ik denk dat Solana echt een kans heeft om dit allemaal te doen, wat zeer opwindend is”, zei Bankman-Fried vorig jaar. De miljardair voegde hier ook nog toe dat de kerntechnologie van een cryptonetwerk moeilijk te veranderen is. Solana, maar ook Avalanche, zouden voorbeelden zijn van spelers uit de cryptowereld die een betere basis hebben voor de verspreiding van dApps (gedecentraliseerde applicaties) dan andere toepassingen.

Koers tijdens cryptowinter

Tijdens het hoogtepunt van de cryptostierenmarkt vorig jaar telde je bijna 260 dollar neer voor 1 SOL-token. Vandaag, tijdens de cryptowinter, is 1 SOL net geen 32 dollar meer waard.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00