Software en gezondheid ook dit jaar de grootste fusiemarkten

Dit jaar zijn bedrijven wereldwijd bij 34.482 fusies en overnames betrokken geweest. Dat betekent een daling met 3,7 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit statistieken van analist Dealogic.

De totale waarde van de transacties daalde met 2,4 procent tot 4.000 miljard dollar.

Ondanks die daling kan volgens analiste Luisa Beltran niet van een slecht fusiejaar worden gesproken. Beltran benadrukt dat de fusiemarkt, minder dan tien jaar na de wereldwijde financiële crisis, een goede gezondheid vertoont. Volgens haar mogen volgend jaar op het gebied van fusies en overnames opnieuw sterke prestaties worden verwacht.

Vijf jaar

De daling volgt op hoogconjunctuur die vijf jaar heeft geduurd. Tijdens die periode werden telkens meer dan 3.000 miljard dollar aan fusies en overnames geregistreerd.

Het voorbije jaar kende vooral in omvangrijke overeenkomsten – met waardes van meer dan 20 miljard dollar – een sterke groei.

Onder meer wijst Dealogic naar het bedrag van 27 miljard dollar dat de London Stock Exchange (LSE) uitgaf voor de overname van Refinitiv in een poging om een concurrent voor Bloomberg te creëren. Nog een grote transactie was de overname van het defensiebedrijf Raytheon door United Technologies (86 miljard dollar).

De fintechmarkt registreerde de overnames van Total System Services (TSYS) door Global Payments (21,5 miljard dollar), van First Data door Fiserv (21,5 miljard dollar) en van WorldPay door Fidelity National Information Services (35 miljard dollar).

Private Equity

De sterkste activiteit werd in de technologiesector – vooral software – opgetekend. Dealogic telde op die markt 10.216 transacties voor een totaalbedrag van 808 miljard dollar. Hier was de samensmelting tussen WorldPay en Fidelity de grootste transactie.

Gezondheidszorg kwam op een verre afstand op de tweede plaats met 2.967 overeenkomsten voor een som van 580 miljard dollar. Deze lijst werd aangevoerd door de overname van Celgene door Bristol-Myers Squibb voor 99 miljard dollar.

De meeste analisten verwachten dat ook volgend jaar een sterke fusiemarkt zal laten optekenen, tenzij meer geopolitieke problemen met Noord-Korea, Rusland of China zouden opduiken. ‘Private Equity beschikt over grote reserves,’ zegt Andrew Bednar, adviseur bij Perella Weinberg Partners. ‘Dat geld ligt te wachten om in actie te komen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20