Sociale onrust in duurste hotel van Brussel

De vakbonden gaan zich maximaal verzetten tegen het inzetten van onderaannemers in de schoonmaak- en cateringafdeling van luxehotel Steigenberger Wiltcher’s, waar 85 banen verdwijnen. Dat heeft Xavier Muls, permanent secretaris voor de liberale vakbond ACLVB gemeld.

“Dit hotel heeft enorme exploitatiekosten, maar vandaag stelt de groep ons een nieuw concept voor waardoor er een aantal onderaannemers in het hotel komen, en dat willen we niet”, zegt Muls. “Dit druist in tegen het hotelmodel, zeker in een vijfsterrenhotel (…) Als er onderaannemers zijn, dan willen we garanties dat we niet te maken hebben met “maffia-achtige onderaannemingen”. Hij heeft het dan bijvoorbeeld over systemen die gebaseerd zijn op het niet aangeven van een deel van de prestaties.

De directie van Stag Belgium, dat het Steigenberger Wiltcher’s Hotel uitbaat, heeft woensdag aan de vakbonden tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat ze een procedure opstart voor collectief ontslag vanwege de gevolgen van de coronapandemie. Vijfentachtig van de 180 banen worden bedreigd.

‘Superior vijf sterren’

Volgens de directie worden de activiteiten rond housekeeping (schoonmaak van kamers) en stewarding (bediening in eetzaal, red.) gereorganiseerd. Ook het cateringaanbod zal worden aangepast. Daarnaast zouden ook een aantal administratieve en ondersteunende functies verdwijnen. De onderhandelingen tussen vakbonden en directie zullen verschillende maanden duren.

Het hotel op de Louizalaan, het vroegere Conrad, telt 267 kamers en suites. Het is een van de twee ‘superior vijf sterren’-hotels van Brussel, naast Hotel Amigo aan de Grote Markt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20