Luxehorloges van merken zoals Patek Philippe en Audemars Piguet worden door vermogende verzamelaars op Instagram maar al te graag tentoongesteld. Criminele bendes in Londen maken nu echter gretig gebruik van die drang om alles op sociale media te plaatsen.
In het nieuws: Bendes in Londen stalken slachtoffers op sociale media, waarna ze hen beroven van hun dure horloges, vaak met geweld.
- Het voorbije jaar werden een aantal vermogende en beroemde personen op die manier beroofd. In december en januari werd Londen bijvoorbeeld opgeschrikt door een bende die bekend stond als de “Rolex Rippers”, jonge mannen die overvallen pleegden met machetes en koevoeten.
- Hoewel de bende snel werd gevat, gaat het aantal overvallen in stijgende lijn. De voorbije elf maanden werden 1.173 overvallen geregistreerd in de Engelse hoofdstad. Er zijn zelfs meerdere bendes met de bijnaam “Rolex Rippers”.
- Volgens Christopher Marinello, oprichter van de Art Recovery Group, gebruiken zij daarbij steeds vaker sociale media om hun slachtoffers op te sporen. Dat vertelde hij aan The Times. “Bendes kijken ernaar en denken: ‘Hij verblijft in dit hotel in Londen en hij heeft deze Hublot-horloges. Laten we wachten tot hij naar buiten komt en dan pakken we hem’.”
Niet genoeg politie
Opgemerkt: Volgens Marinello zijn er sommige plaatsen in Londen waar het niet aangeraden is om nog met een duur horloge rond te lopen.
- “Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze willen laten zien wat ze hebben, maar er is niet genoeg politie op straat tegenwoordig. Je kunt niet uit eten gaan in Mayfair met een high-end horloge”, vertelde hij aan The Times.
- Alex Bomberg van securitybedrijf Intelligent Protection International vertelde aan de krant dat de economische malaise die het VK plaagt een rol speelt. “Deze horloges zijn draagbare activa geworden in het licht van de instabiliteit op de huizen- en bankmarkten.” De hebbedingen zouden bovendien makkelijk verkocht kunnen worden en worden soms zelfs op bestelling gestolen, zegt hij.
- Ook de street cred (de reputatie binnen de onderwereld) speelt een rol, zegt Bomberg. Wanneer een crimineel een beroemdheid kan overvallen, verwerft die immers bekendheid binnen die kringen. Ook de “Rolex Rippers” poseerden trots met de horloges die zij hadden gestolen. Uiteindelijk konden de foto’s worden gebruikt als bewijsmateriaal.