Uit nieuw onderzoek is gebleken dat tieners die een problematische relatie hebben met hun smartphone vaker last hebben van angst, depressie en slapeloosheid dan tieners die dat niet hebben.
Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het King’s College in Londen, definieert problematisch smartphonegebruik als een patroon van gedrag dat lijkt op verslaving, zoals in paniek raken als de telefoon niet beschikbaar is, het moeilijk vinden om de tijd die aan de telefoon wordt besteed onder controle te houden en de telefoon gebruiken ten koste van andere zinvolle activiteiten.
Verslaving
Uit het onderzoek bleek dat problematisch smartphonegebruik een minderheid van de tieners treft, hoewel onderzoekers geloven dat er binnenkort genoeg bewijs zou kunnen zijn voor artsen om het te herkennen als een verslaving. Van de 13-16-jarigen met problematisch gebruik meldde ongeveer 44 procent symptomen van angst, vergeleken met 26,4 procent zonder, terwijl ongeveer 56 procent symptomen van depressie had, vergeleken met 35,8 procent zonder.
Onderzoekers ontdekten dat er een verschil is tussen schermtijd, wat verwijst naar het aantal minuten dat aan de telefoon wordt besteed, en problematisch gebruik van een smartphone. Terwijl schermtijd niet in verband werd gebracht met angst of depressie bij oudere tieners, was er wel een direct verband met slapeloosheid.
Meisjes hebben vaker problematisch smartphonegebruik
Uit het onderzoek bleek ook dat meisjes vaker aangaven problematisch smartphonegebruik te hebben, met een totaal van ongeveer 19 procent van de 16-18-jarigen en ongeveer 15 procent van de 13-16-jarigen. Veel jongeren zeiden dat ze minder tijd aan hun telefoon wilden besteden.
Dean Burnett, neurowetenschapper en auteur, is van mening dat het meest bemoedigende aspect van het onderzoek is dat jongeren zeggen dat ze hulp willen en hun telefoon minder willen gebruiken. “Er is veel meer bewustzijn en een erkenning dat ze telefoons niet op een gezonde manier gebruiken,” zei hij.
Effectieve strategieën om problematisch smartphonegebruik aan te pakken
Onderzoekers stelden effectieve strategieën voor om problematisch smartphonegebruik aan te pakken, waaronder het uitschakelen van meldingen, de telefoon in de “niet storen” modus zetten en de telefoon in een andere kamer laten als het bedtijd is. Ze merkten ook op dat sommige strategieën, zoals de telefoon in een afgesloten doos stoppen of de kleuren veranderen in grijstinten, eigenlijk minder effectief waren.
Zoals professor Ben Carter, een van de auteurs van beide onderzoeken, het verwoordde: “Door het verband te onthullen tussen problematisch gebruik van smartphones en een slechtere geestelijke gezondheid, en door aan te tonen dat jongeren zich bewust zijn van dit probleem en graag hun gebruik willen beheersen, benadrukken deze onderzoeken de behoefte aan op feiten gebaseerde interventies om adolescenten te helpen die worstelen met moeilijk gedrag rond hun smartphonegebruik.”
Key takeaways
• Tieners met problematisch smartphonegebruik hebben vaker last van angst, depressie en slapeloosheid.
• Problematisch smartphonegebruik treft een minderheid van de tieners, maar onderzoek suggereert dat het een verslaving zou kunnen zijn.
• Meisjes zeggen vaker dat ze problematisch smartphonegebruik hebben.