Dit jaar zullen zo’n 5 miljard smartphones vuilbak in belanden, in plaats van gerecycled te worden

Dit jaar zullen zo’n 5 miljard smartphones vuilbak in belanden, in plaats van gerecycled te worden
Een werknemer bij een Amerikaans recyclagebedrijf. (David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)

In 2022 zullen zo’n 5 miljard smartphones weggegooid worden in plaats van gerecycled, blijkt uit cijfers van het internationaal forum voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

Volgens het onderzoek houden veel mensen hun oude smartphones bij of gooien ze die weg, in plaats van ze te recyclen. De organisatie zegt dat er wereldwijd nu zo’n 16 miljard mobiele telefoons in omloop zijn. Een derde daarvan, zo’n 5,3 miljard, zou niet worden gebruikt.

Mobiele telefoons bevatten een aantal belangrijke grondstoffen, zoals kobalt en koper, die zeer milieuvervuilend zijn om te ontginnen. Door smartphones te recyclen, kan zeer veel onnodige verontreiniging worden vermeden, meent het AEEA. De meeste smartphones worden echter niet op een correcte manier gerecycled, waardoor het gros van de 5,3 miljard toestellen die dit jaar buiten gebruik raken, de prullenbak in zullen vliegen.

Een “berg” van afval

“Mensen beseffen vaak niet dat al deze schijnbaar onbeduidende voorwerpen veel waarde hebben en op mondiaal niveau samen enorme hoeveelheden vertegenwoordigen”, zegt Pascal Leroy, directeur-generaal van het AEEA in een persbericht.

Volgens het AEEA wordt de situatie bovendien steeds erger. Volgens het onderzoek dat het uitvoerde zal de “berg” afval die bestaat uit elektronische apparatuur tegen 2030 toenemen naar 74 miljoen ton per jaar. Het gaat dan niet enkel om smartphones, maar ook om tablets, computers, huishoudapparatuur en andere zaken.

Wat is de oplossing?

Volgens Magdalena Charytanowicz, hoofd van communicatie bij het AEEA, moet meer worden gedaan om mensen aan te zetten te recyclen. “Deze apparaten bieden veel belangrijke grondstoffen die kunnen worden gebruikt bij de productie van nieuwe elektronische apparaten of andere apparatuur, zoals windturbines, batterijen voor elektrische auto’s of zonnepanelen – allemaal cruciaal voor de groene, digitale overgang naar koolstofarme samenlevingen”, klinkt het in het persbericht.

Ook Leroy zegt dat meer moet worden gedaan. “Het aanbieden van inzamelboxen in supermarkten, het ophalen van kleine kapotte apparaten bij de levering van nieuwe en het aanbieden van postbussen om klein e-afval in te leveren” zijn allemaal initiatieven die nodig zijn om meer smartphones en andere apparaten te recyclen. 

Volgens berichtgeving van de BBC wordt momenteel slechts 17 procent van elektronisch afval op een correcte manier gerecycled. De VN wil daar snel verandering in brengen. Het wil dat cijfer tegen volgend jaar opkrikken naar 30 procent. 

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00