Smart seals: het nieuwste wapen tegen drugsmokkel in de Antwerpse haven

Op donderdag kwamen politici en experts uit de maritieme sector samen in de haven van Antwerpen. Ze onderzochten de mogelijkheid om “smart seals” in te zetten in de strijd tegen drugsterrorisme.

Waarom is dit belangrijk?

De haven van Antwerpen staat bekend als de belangrijkste toegangspoort voor drugs in Europa. Dit heeft ernstige gevolgen voor veiligheid, economie en volksgezondheid. Samen met Nederland, dat ook zwaar getroffen wordt via Rotterdam, probeert België dit probleem aan te pakken.

In het nieuws. De ‘smart seals’ kunnen in de haven van Antwerpen ingezet worden door ze op containers te plaatsen om drugs die daarin verborgen zitten, op te sporen.

Hoe werkt dit ?

De details. Naast Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Vincent Van Peteghem (CD&V) waren er donderdag ook maritieme experts, waaronder douane- en politiefunctionarissen, evenals vertegenwoordigers van de grootste rederijen, aanwezig, voor de lancering van deze ‘smart seals’.

  • Er werd een workshop georganiseerd om iedereen de mogelijkheden van deze ‘smart seals’ te tonen.
  • Deze apparaten maken real-time monitoring en dataverzameling mogelijk voor zeecontainers, zowel op zee als op het land. Ze zijn uitgerust met sensoren die essentiële informatie verzamelen, zoals temperatuur, vochtigheid, trillingen en locatie.
  • De ‘smart seals’ stellen bedrijven in staat om de integriteit van hun lading te controleren en onregelmatigheden onmiddellijk te identificeren, waardoor het risico op diefstal en schade aanzienlijk wordt verminderd.
  • Een ander voordeel is dat deze ‘smart seals’ het mogelijk maken om de exacte locatie van hun containers nauwkeurig te volgen, wat de transit -en bezorgingstijden versnelt.

De reacties zijn zeer positief

  • Volgens minister Van Quickenborne zullen deze apparaten “van cruciaal belang zijn in de strijd tegen het narcoterrorisme“. “Dit systeem zorgt voor automatische registratie van alle activiteiten van een specifieke container, vanaf het moment van laden tot aan de eindbestemming. Het zal dus niet langer mogelijk zijn om een container te openen of te verplaatsen zonder opgemerkt te worden.”
  • Ook minister Van Peteghem is positief over de samenwerking tussen de douane en de rederijen. Hij benadrukt dat een verbeterde risicoanalyse leidt tot meer gerichte acties, met zo min mogelijk gevolgen voor reguliere handelsstromen. 

Recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen vorig jaar

Zoom in. De invoering van deze ‘smart seals’ is onderdeel van een overeenkomst, eerder dit jaar gesloten tussen België en Nederland, in samenwerking met vijf grote rederijen die actief zijn in Antwerpen en Rotterdam.

  • Deze apparaten worden ingezet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dit wordt bereikt door tegelijkertijd een strikt personeelsbeleid te handhaven, informatie uit te wisselen en strengere internationale veiligheidsnormen toe te passen.

In 2022 werd door de Belgische autoriteiten bij de haven van Antwerpen bijna 110 ton cocaïne in beslag genomen. Een record.

Meer