Sluimerende Bitcoinwallets komen steeds vaker opnieuw tot leven: portefeuille met 321 Bitcoins vertoont opnieuw activiteit

Oude Bitcoinwallets, die genoeg crypto op zak hebben om een leven voorgoed te veranderen, ”ontwaken” steeds vaker.

Een Bitcoinwallet met miljoenen euro’s in cryptomunten vertoonde dinsdag voor het eerst sinds acht jaar opnieuw activiteit. Dat liet Whale Alert, een website die gigantische cryptoportefeuilles in de gaten houdt, weten.

De wallet in kwestie was niet meer in gebruik sinds 2013, het jaar waarin de mysterieuze Bitcoinstichter Satoshi Nakamoto ook volledig verdween van het internet. Er zat voor 13,8 miljoen euro aan Bitcoin in de wallet. Wie de wallet bezit of waarom hij/zij besloot dinsdag opnieuw transacties uit te voeren, is onbekend.

Satoshi zelf of beleggers die hun privésleutel konden herinneren?

Voor de nieuwe transactie zaten er nog 321 Bitcoins in de wallet. De onbekende cryptowalvis (jargon voor grote portefeuillehouder) schreef dinsdag vervolgens meer dan 197 Bitcoin over naar een ander adres. Volgens Whale Alert waren de 321 Bitcoins van de onbekende belegger in 2013 “maar” zo’n 5.800 euro waard.

De cryptogemeenschap speculeerde dinsdag hevig over de mogelijke eigenaar van de wallet en waarom die juist nu besloot zijn digitale portefeuille te heractiveren. De theorieën gingen van Satoshi Nakamoto zelf die een investeerder terugbetaalde tot beleggers die na verschillende jaren er eindelijk in geslaagd waren hun privésleutel te herwinnen.

Kleine beleggers die vette walvissen werden

De laatste maanden zijn er verschillende Bitcoinwallets uit het legendarische tijdperk tussen 2011 en 2013 opnieuw “tot leven gekomen”, met elk verschillende miljoenen euro’s aan Bitcoin. In juli voerde een negen jaar oude wallet met 791 Bitcoins bijvoorbeeld plotseling een transactie uit. Zondag voerde een wallet met 235 Bitcoins voor de eerste keer sinds negen jaar ook een transactie uit. 

Vermoedelijk zijn het allemaal kleine beleggers die vroeger wat geld in de digitale munt gestoken hadden en nu opeens vette cryptowalvissen zijn geworden. De wallets schrijven namelijk allemaal een groot deel van hun Bitcoins over naar een nieuw adres (mogelijk van een cryptobeurs), maar behouden nog steeds een deel van hun bijzonder waardevolle Bitcoins.

(mah)

Meer