Sloveens premier Janša: “Druk op Litouwen en andere Europese landen zal Chinese overheid niet ten goede komen”

Na Litouwen wil nu ook Slovenië zijn handelsrelatie met de Aziatische democratie Taiwan uitbreiden. De Sloveense premier Janez Janša noemde de reactie van Peking op de recente Litouws-Taiwanese samenwerking “belachelijk” en “angstaanjagend”.

In november opende Litouwen een “Taiwan Representative Office” in Vilnius. De Baltische staat ging zo een stapje verder in het onderhouden van officiële diplomatieke banden met Taiwan dan de meeste EU-lidstaten. In Brussel heet de lokale vestiging van Taiwan bijvoorbeeld de “Taipei Representative Office”. Die kleine nuance is bijzonder gevoelig voor zowel de Taiwanese als Chinese overheid. 

Peking is sindsdien woest op Litouwen en ontketende zowel economische als diplomatieke sancties om het land te treffen. Taiwan richtte in reactie twee investeringsfondsen op, samen goed voor zo’n 1,2 miljard dollar, om de economische schade te verzachten.

De hele affaire in Litouwen was een gok van Taipei om andere EU-lidstaten aan te moedigen om ook voor de zijde van Taiwan te kiezen. Dat waagstuk lijkt nu op te leveren. De Sloveense premier Janez Janša zei maandag tijdens een interview met de Indische televisiezender Doordarshan dat zijn land van plan is om de relatie met Taiwan uit te breiden.

Druk op EU-lidstaten

De zet van Slovenië zou echter niet zo doorgedreven zijn als die van Litouwen. “We werken aan een uitwisselingen van vertegenwoordigers. Natuurlijk niet op hetzelfde niveau van een ambassade. Het zou gelijkaardig zijn aan de vertegenwoordiging in andere EU-lidstaten”, meent Janša. Het zou dus wellicht om een “Taipei Representative Office” gaan in Ljubljana.

Volgens Janša zou China telkens luidkeels protesteren wanneer een EU-lid zo’n Taiwanees bolwerk toelaat binnen zijn grenzen. “Maar druk op Litouwen en andere Europese landen zal de Chinese overheid niet ten goede komen. Op lange termijn zijn er op die manier enkel verliezers”, waarschuwt de Sloveense premier.

De druk waarover Janša spreekt, is reëel en al sinds december merkbaar voor Litouwen. China zou volgens de Europese Commissie de import van bepaalde producten uit de EU blokkeren indien ze onderdelen uit Litouwen bevatten. De Duitse bandenfabrikant Continental zou op die manier al onder druk gezet zijn.

Chinese overheid verantwoordelijk stellen voor vroege aanpak pandemie

Janša had verder ook wat te zeggen over de manier waarop China Taiwan behandelt. “Ik zou het Taiwanese volk steunen als ze willen aansluiten bij China. Als je kijkt naar de situatie in Hongkong, zie je dat dit wel op een ongepaste manier verloopt. Ik zou ze ook steunen als ze onafhankelijk willen verder leven. Het is angstaanjagend om zo’n klein en soeverein land te isoleren”, voert de Sloveense leider aan.

Ten slotte nog enkele interessante opmerkingen over zijn persoonlijke ervaringen met Taiwan en de Covid-19-pandemie: “Ik heb mijn Taiwanese ambtgenoten opgebeld tijdens de pandemie om onze ervaringen uit te wisselen. Persoonlijk heb ik het land al 4 of 5 keer bezocht. Het is een democratie. […] Het is jammer dat China het lidmaatschap van Taiwan in de Wereldgezondheidsorganisatie tegenhoudt, want het zou nuttig kunnen zijn voor China om een buurland te hebben dat lid is. Het virus kent namelijk geen grenzen. […] China heeft zich in het begin van de pandemie duidelijk niet goed gedragen. We moeten hierover debatteren en de Chinese overheid verantwoordelijk stellen.”

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.