De onvindbare elektrische occasie: slechts 0,7 procent van de tweedehandswagens in België is elektrisch

Tegen 2029 moeten alle nieuwe auto’s in Vlaanderen volledig elektrisch zijn, met die ambitie hoopt de Vlaamse regering de CO2-uitstoot naar omlaag te krijgen. Veel particulieren rekenen op de tweedehandsmarkt wanneer ze een eigen auto kopen. Voorlopig is het echter enorm moeilijk om een betaalbare elektrische occasie te vinden, dat meldt Het Laatste Nieuws.

Van de ruim 6 miljoen auto’s die er in ons land rondrijden, zijn er 47.973 elektrisch. Voorlopig is dat slechts een kleine fractie van amper 0,8 procent van het wagenpark, maar onder de nieuw ingeschreven wagens neemt het elektrisch aandeel ondertussen vrij sterk toe. Die stijging heeft vooral te maken met de switch die bedrijven maken met 2026 in het achterhoofd, tegen dan moeten alle bedrijfswagens elektrisch zijn.

Duur en onvindbaar

Hoewel de elektrische omslag zich bij de bedrijfswagens alvast lijkt in te zetten, kan hetzelfde moeilijk gezegd worden over de tweedehandsmarkt. Daar zouden elektrische wagens slechts 0,7 procent van het totale aanbod innemen. Dit beperkte aanbod zorgt er niet alleen voor dat het moeilijk is zo’n elektrische occasie te vinden, het houdt de prijzen ook behoorlijk hoog.

Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium, bevestigt dit fenomeen in Het Laatste Nieuws: “De wagens die wél aangeboden worden, zijn erg populair”, zegt De Smet. “Waardoor de prijs relatief hoog blijft. Toch is een elektrische occasie interessant. Zo betaal je in Vlaanderen geen Belasting op de Inverkeerstelling (BIV) of jaarlijkse verkeersbelasting. Ook niet voor een occasie.”

Duurzaam

Wie een elektrische occasie overweegt, hoeft zich alvast weinig zorgen te maken over de duurzaamheid van de wagens. Aangezien elektrische wagens veel minder bewegende onderdelen bevatten, gaat een elektrische motor een stuk langer mee dan een verbrandingsmotor.

Ook voor het verbruik betaal je minder, hoewel het misschien een stuk langer duurt om je elektrische auto op te laden, betaal je minder dan voor een volle diesel- of benzinetank.

Toch zal het waarschijnlijk een tijd duren voor er betaalbare elektrische wagens op de tweedehandsmarkt verschijnen. Tegenwoordig is het moeilijk om een elektrische occasie te vinden voor minder dan 20.000 euro, dat is bijna het dubbele van wat de gemiddelde Vlaming maximaal aan een tweedehandswagen wil spenderen. Al verwachten kenners dat er een democratisering van de markt op komst is. Veel fabrikanten zijn hun elektrisch aanbod sterk aan het uitbreiden. Dat betekent ook de komst van meer betaalbare modellen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20