Elektrische auto wordt na verloop van tijd goedkoper in onderhoudskosten

Een elektrische wagen wordt in onderhoud na 36 maanden gebruik goedkoper dan een auto met een verbrandingsmotor. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse analist We Predict, gebaseerd op gegevens van 65 miljoen facturen voor onderhoud en herstelling van dertien miljoen wagens.

Bij die ingrepen moesten de klanten in totaal een bedrag van 9,5 miljard dollar betalen voor de gepresteerde arbeidsuren. Aan onderdelen moest bovendien nog een som van meer dan 7,7 miljard dollar worden betaald.

Ommekeer

Een eerdere studie van We Predict bracht aan het licht dat elektrische wagens het eerste jaar na aankoop in onderhoud duurder waren dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Die resultaten hadden toen voor heel wat opschudding gezorgd. “Maar die situatie verandert wanneer de auto’s de leeftijd van drie jaar bereiken”, merkt James Davies, chief executive van We Predict, op.

De onderzoekers hadden vastgesteld dat elektrische wagens na een gebruik van drie maanden hun eigenaars met een factuur van 123 dollar aan onderhoudskosten confronteren. Eigenaars van auto’s met een verbrandingsmotor kunnen die kost tot 53 dollar beperken.

Na verloop van één jaar zijn die kosten opgelopen tot respectievelijk 306 dollar en 189 dollar. Na 36 maanden is er echter sprake van een ommekeer.

Bezitters van een elektrische wagen moeten op dat ogenblik rekening houden met een onderhoudsfactuur van 514 dollar, maar bij auto’s met een verbrandingsmotor loopt dat bedrag op dat ogenblik op tot 754 dollar.

Slijtage

De studie bevestigt ook de algemene veronderstelling dat elektrische voertuigen logischerwijs minder onderhoudskosten zouden vergen. “Elektrische wagens hebben een eenvoudiger structuur dan auto’s met een verbrandingsmotor”, verduidelijken de onderzoekers.

“Bovendien hebben elektrische wagens ook minder bewegende onderdelen, zodat er minder snel voor slijtage moet worden gevreesd.”

James Davies voegt eraan toe dat de resultaten van het onderzoek ook indicatief zijn voor de kosten waarmee de consumenten waarschijnlijk gedurende de verdere levenscyclus van de auto zullen worden geconfronteerd.

Volgens de studie is de Honda Clarity in onderhoud de goedkoopste elektrische wagen, gevolgd door de Chevrolet Bolt en de Volkswagen e-Golf.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20