Slecht jaareinde voor de Europese industrie, vooruitzichten voor 2020 ook niet rooskleurig

De activiteit in de industrie van de eurozone bleef in december krimpen. De inkoopmanagersindex (PMI) voor de sector daalde van 46,9 naar 46,3 punten.

De PMI is een belangrijke indicator van de gezondheid van een bepaalde economische sector of regio. Een stand hoger dan 50 wijst op groei, lager betreft het een krimping. In november kromp de industrie ook al, toen kwam de index uit op een stand van 46,9. De PMI van de industriële sector staat al 11 maanden op rij onder dat evenwichtspunt.

De daling van het PMI was wel minder sterk dan gevreesd, blijkt uit de definitieve cijfers van marktonderzoeksbureau Markit Economics. Aanvankelijk lag de raming op 45,9.

Maar van goed nieuws is echter geen sprake. In vrijwel alle regio’s was er een sterke krimp. In Frankrijk was er nog sprake van groei, maar het groeitempo daalde tot dicht bij break even.

Volgens hoofdeconoom van Markit Economics Chris Williamson was het een ellendig einde van 2019. ‘We zagen de sterkste daling van de productie sinds 2012: 1,5 procent in het vierde kwartaal van 2019. Dat zal een aanzienlijke impact op de economie in 2020 hebben.’

Uit de cijfers bleek ook dat bedrijven minder grondstoffen aankopen en steeds vaker het mes zetten in het personeelsbestand. Dat geeft aan dat ze niet direct een verbetering verwachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20