Singapore wil met een nieuwe maatregel de vastgoedmarkt afkoelen. Inwoners die een woning wensen te kopen, kunnen voortaan maximaal 75 procent van de vastgoedwaarde lenen, tegenover 80 procent voorheen. Gelden er in ons land soortgelijke beperkingen?
In het nieuws: Kredietnemers in Singapore moeten voortaan een groter deel van de aankoop van een woning zelf financieren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
- De quotiteit van een woonkrediet – de verhouding tussen het kredietbedrag en de (actuele) waarde van een woning – mag niet meer bedragen dan 75 procent. Tot nu toe mochten de Singaporezen tot maximaal 80 procent van hun vastgoedproject financieren met een woonlening.
- Singapore wil op die manier de vastgoedmarkt afkoelen. Volgens de overheid zijn de prijzen van woningen (exclusief nieuwbouw) in Singapore tijdens de eerste helft van het jaar met meer dan 4 procent gestegen door een sterke vraag en een krap aanbod.
- De autoriteiten benadrukten dat de impact van de nieuwe limieten beperkt blijft voor mensen die voor het eerst een huis kopen, vooral huishoudens met lagere inkomens, omdat zij aanzienlijke huursubsidies ontvangen.
Kan je onbeperkt lenen in België?
Duiding: Ook in ons land gelden er limieten voor hoeveel iemand kan lenen om de aankoop van een woning te financieren.
- Volgens de richtlijnen van de Nationale Bank van België (NBB) mag de quotiteit (bijna) nooit hoger zijn dan 90 procent. Dat betekent dus dat de kredietnemers 10 procent van de aankoop zelf moeten bekostigen, exclusief de bijkomende kosten, zoals de notariskosten.
- Die bovengrens daalt bovendien tot 80 procent wanneer iemand een hypothecair krediet afsluit om een tweede woning te kopen.
- De monetaire instelling laat wel enkele uitzonderingen toe.
- Zo stelt de NBB dat de banken maximaal 35 procent van hun leenvolume – het totaalbedrag dat de banken aan hypothecaire kredieten ontlenen – mogen besteden aan woonkredieten met een quotiteit hoger dan 90 procent. Van die 35 procent mag maximaal 5 procent van de kredieten een quotiteit van meer dan 100 procent hebben.
- Voor de kopers van een tweede woning mogen de banken dan weer maximaal 20 procent van hun portefeuille uittrekken voor een hypothecair krediet met een quotiteit die hoger is dan 90 procent, met 100 procent als absolute bovengrens.
- Volgens de NBB hebben de kredietgevers sowieso niet de neiging om 100 procent van een huis of appartement, met uitzondering van specifieke gevallen, te bekostigen.
Leningen met looptijd tot 30 jaar
Opgemerkt: Het prijskaartje van een woonlening is door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) de voorbije jaren fors de hoogte ingeschoten.
- De rente voor een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit van minstens 81 procent is sinds de start van 2022 gestegen van 1,8 naar iets meer dan 3,4 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.
- Daarom laat de NBB sinds kort kredieten met een looptijd van 30 jaar toe. Via Spaargids.be laten landgenoten weten dat ze al een lening op 30 jaar hebben kunnen afsluiten bij BNP Paribas Fortis (en dochteronderneming Fintro), Belfius, ING, Crelan, Beobank en CPH Banque.