Shorters ruiken bloed in Italië

Hedgefondsen verwachten een verdere stijging van de Italiaanse rente en anticiperen op de zoveelste politieke crisis in Rome. Daarom positioneren ze zich tegen het Zuid-Europese land met een gretigheid die niet vertoond is sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

Hedgefondsen en beleggers gaan massaal short op Italiaanse staatsobligaties. Dat blijkt uit gegevens van S&P Market Intelligence waarover onder meer de Financial Times en Business Insider berichten. Zo bereikte de waarde van de shortpositie in Italiaanse staatsleningen op 25 augustus 39 miljard euro; dat is de grootste gok tegen de staatskas van het financieel geplaagde en politiek stormachtige land sinds januari 2008.

Kwetsbaar

Op het ogenblik dat een belegger ervoor kiest om short te gaan, betekent dat in principe dat hij of zij obligaties gaat verkopen die eigenlijk niet in zijn of haar bezit zijn. Op die manier hoopt de belegger dus te profiteren van een daling van de prijs van een activum (hier: staatsobligaties).

De short seller gaat er in deze situatie van uit dat de waarde van Italiaanse staatsleningen niet zal stijgen, maar wel een terugval zal kennen. Wanneer de belegger in kwestie de aandelen later terugkoopt bedraagt het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs het uiteindelijke rendement (of het verlies).

Italië, waarvan de schuld groter is dan het bruto binnenlands product (bbp), wordt door veel analisten gezien als de meest kwetsbare natie voor de beleidsommekeer van de Europese Centrale Bank (ECB). Die besloot dit jaar haar stimuleringsprogramma’s te laten uitdoven door de rente te verhogen en een einde te maken aan de obligatieaankopen die de enorme schuldenmarkt van het land hebben overeind gehouden.

Verkiezingen

De toename van de shortpositie komt er ook nu Italië zich voorbereidt op vervroegd uitgeschreven verkiezingen, die op 25 september vallen. De nieuwe stemming is het gevolg van het aftreden van premier Mario Draghi, een technocraat die de goedkeuring wegdroeg van de financiële markten.

Bij Draghi’s aftreden steeg de rente op Italiaanse obligaties terwijl de prijzen daalden, schrijft Insider. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen was in juni voor het eerst sinds 2014 boven de 4 procent geklommen, in het vooruitzicht dat de ECB voor het eerst in 11 jaar de rente zou gaan verhogen. Het rendement lag gisteren niet ver van dat niveau, op 3,8 procent.

De vraag rijst nu wie de volgende leider wordt van het land. De rechtse anti-establishmentpartij Fratelli d’Italia staat in de huidige peilingen aan de leiding, en haar leider, Giorgia Meloni, zou de eerste vrouwelijke premier van Italië kunnen worden. Gevreesd wordt dat veel van Draghi’s liberale maatregelen door haar partij zullen worden teruggeschroefd.

Energiecrisis

Ondertussen worstelt Rome, net als de rest van Europa, met een stijging van de energieprijzen als gevolg van het Oekraïneconflict en de sancties tegen Rusland. Italië is, na Duitsland, het land in de eurozone dat het meest afhankelijk is van Russisch aardgas.

De inflatie in Italië bedroeg in juli 8,4 procent; iets minder dan de 8,5 procent in juni.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20