Shell heeft ermee ingestemd zijn tankstations en smeermiddelenfabriek in Rusland te verkopen aan Lukoil, de op een na grootste ruwe olieproducent van de Russen. Het in Groot-Brittannië gevestigde olie- en gasconcern weigerde de commerciële voorwaarden van de deal bekend te maken.
Shell verkoopt tankstations en fabriek in Rusland aan de op een na grootste Russische olieproducent
Waarom is dit belangrijk?
Veel Westerse olie- en gasbedrijven willen hun Russische filialen van de hand doen na de Russische inval in Oekraïne. Onder meer BP, Shell, ExxonMobil en Equinor hebben onder druk van de aandeelhouders hun Russische investeringen afgebouwd.Shell was sinds begin maart op zoek naar een koper voor zijn Russische dochteronderneming Shell Neft, die Shells retail- en smeermiddelenactiviteiten in Rusland runt. Die koper heeft het bedrijf nu gevonden in Lukoil. De deal omvat 411 benzinestations, alsook een oliefabriek (een menginstallatie voor smeermiddelen, schrijft de Financial Times) ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Moskou.
Huibert Vigeveno, hoofd van de downstream-activiteiten bij Shell, opperde dat het welzijn van de werknemers de eerste zorg van Shell was geweest. Door de deal gaan 350 mensen over van Shell naar de nieuwe eigenaar.
Maxim Donde, vicepresident van Lukoil voor de verkoop van geraffineerde producten, zei dat “de overname van de hoogwaardige activiteiten van Shell in Rusland goed past in de strategie van Lukoil om zijn prioritaire verkoopkanalen, waaronder de detailhandel en de smeermiddelenactiviteiten, te ontwikkelen”.
Oorlog
Voor de oorlog had Shell ongeveer 2,8 miljard euro aan Russische activa, schrijft De Volkskrant. Het had onder meer een aandeel van 27,5 procent in het vloeibaar aardgas (lng)-project Sakhalin-2. Daarnaast had het, samen met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, een belang van 50 procent in twee Siberische olieprojecten.
Nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, kondigde CEO Ben van Beurden aan dat zijn bedrijf de aftocht wou blazen uit Rusland. Niet veel later raakte bekend dat het energieconcern een grote partij Russische olie had ingeslagen, tegen een fikse korting. Na nogal wat kritiek beloofde Shell op 8 maart nu echt alle banden met Rusland te zullen verbreken.
De oorlog in Oekraïne legt Shell echter geen windeieren. Eerder deze maand kon het olieconcern een kwartaalwinst van 9,13 miljard dollar noteren, aangezien energiebedrijven blijven profiteren van de torenhoge olie- en gasprijzen. Dat is bijna het drievoudige van de 3,2 miljard dollar aan winst die het vorig jaar voor dezelfde periode had aangekondigd.
Nog door die energiehausse heeft de Europese Unie (EU) sinds het begin van de oorlog overigens zo’n 22 miljard euro aan fossiele brandstoffen per maand uit Rusland ingevoerd, vergeleken met gemiddeld ongeveer 12 miljard euro per maand in 2021.
Lukoil
Het beursgenoteerde Lukoil is, na het door de staat gesteunde Rosneft, de grootste olieproducent in Rusland. De energie-onderneming werd in 1991 opgericht door Vagit Alekperov, de toenmalige onderminister voor olieproductie, in de periode waarin de Sovjet-Unie uiteenviel. Het is een van de grootste bedrijven van Rusland, en was overigens tot 2017 in Oekraïne actief.
Nadat er westerse strafmaatregelen tegen hem waren ingesteld, trad Alekperov in april af. Hij heeft 30 jaar aan het roer gestaan van het energiebedrijf. Lukoil heeft intussen Vadim Vorobyov, die de afgelopen 25 jaar al bij de onderneming heeft gewerkt, tot waarnemend CEO benoemd. Verwacht wordt dat de raad van bestuur op 30 mei een definitief besluit zal nemen over de nieuwe chef.
In maart was het het eerste bedrijf in het land dat de oorlog in Oekraïne openlijk aan de kaak stelde, door in een verklaring op zijn website op te roepen tot “een spoedige beëindiging van het gewapende conflict.”
(ns)