Schatrijke oligarch Alekperov neemt ontslag als topman van Lukoil

Vagit Alekperov vertrekt per direct als topman en bestuurslid van Lukoil. Dat maakte de Russische olie- en gasgroep bekend in een summier bericht. Hij geldt als een van de schatrijke oligarchen die dicht bij de Russische dictator Vladimir Poetin staan. Alekperov werd in 2011 nog bekroond tot commandeur in de Belgische Kroonorde.

Volgens Lukoil gaat het om een beslissing van Alekperov zelf, zonder een verdere motivering te geven. De 71-jarige miljardair zou vandaag zijn ontslagbrieven officieel verstuurd hebben. Hij bezit, rechtstreeks en onrechtstreeks, 8,55 procent van de oliemaatschappij en is dus geen controlerende aandeelhouder, meldt het Russische energiebedrijf, dat op de Londense beurs genoteerd staat en daarom het ontslag openbaar moet maken.

Dat aandelenpakket was, voor de schorsing van Lukoils beurskoers in Londen, omgerekend een slordige 4 miljard euro waard. Zijn totale vermogen wordt door nieuwsdienst Bloomberg op 16 miljard euro ingeschat. Er wordt aangenomen dat Alekperov ook de miljardair is die het Nederlandse superjacht Galactica, dat eerder deze maand een proefvaart maakte, besteld heeft.

Banden met Poetin

Lukoil riep in een statement op 3 maart nog op om “het gewapende conflict in Oekraïne zo snel mogelijk te beëindigen”, waarmee Alekperov en co tegen Poetin ingingen.

Toch vindt de Britse overheid dat zijn banden met de Russische autocraat innig blijven. Alekperov figureert op de lijst van 206 Russische oligarchen waartegen het Verenigd Koninkrijk op 13 april financiële sancties afkondigde. Volgens die lijst behoort hij tot de Russische rijken die “of voordelen verwerven van de Russische regering, of er steun aan verlenen”. Lukoil is een grote belastingbetaler aan de Russische overheid.

De sancties maken het moeilijker voor Alekperov om vrij te reizen en om zijn financiële bezittingen te verschuiven. Maar of dat de achterliggende reden is voor zijn ontslag, blijft onduidelijk.

Commandeur in de Kroonorde

Dankzij zijn tankstations is Lukoil wellicht het bekendste Russische bedrijf dat in België actief is. De Russische groep nam in 2007 de tankstations van het merk Jet in ons land over. Dat leverde Alekperov zelfs een prestigieuze Belgische titel op. Hij werd in 2011 door toenmalig prins Filip benoemd tot commandeur in de Kroonorde.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20