Shell-topman Ben van Beurden per 1 januari weg als hoogste baas

Shell heeft vandaag bekendgemaakt dat Ben van Beurden eind 2022 terugtreedt als CEO van het bedrijf. De Nederlander, die sinds 2014 de leiding had, blijft wel betrokken als adviseur.

Van Beurden zal opgevolgd worden door de Canadees Wael Sawan, die samen met Huibert Vigeveno lange tijd als favoriet te boek stond om de Nederlander op te volgen. De keuze is uiteindelijk toch op de Canadees gevallen, die tot vorig jaar leiding gaf aan alle conventionele olie- en gasproductieactiviteiten van Shell. 

Begin september raakte bekend dat Van Beurden zijn exit bij het bedrijf aan het voorbereiden was. Met zijn vertrek komt een einde aan een bijna 40-jarige carrière bij Shell, waar hij in 1983 in dienst trad. In zijn tijd als CEO hield hij toezicht op een van de grootste overnames van het bedrijf in decennia, de aankoop van BG Group voor 53 miljard dollar in 2016. Meest recentelijk orkestreerde hij de verhuizing van het hoofdkantoor van het bedrijf van het Nederlandse Den Haag naar Londen.

Opvolger

De voorzitter van Shell, Andrew Mackenzie, zei over de opvolger van Van Beurden: “Wael Sawan is een uitzonderlijk leider, met alle kwaliteiten die nodig zijn om Shell veilig en winstgevend door de volgende fase van overgang en groei te loodsen. Zijn staat van dienst met commerciële, operationele en transformationele successen weerspiegelt niet alleen zijn brede, diepgaande ervaring met Shell en de energiesector, maar ook zijn strategische helderheid”. 

“Ik kijk uit naar de samenwerking met Wael bij het versneld realiseren van onze strategie”, zo besluit Mackenzie.

Over Ben van Beurden zei de voorzitter het volgende: “Ben kan met grote trots terugkijken op een buitengewone Shell-carrière van 39 jaar, met als hoogtepunt negen jaar als CEO. Hij laat een financieel sterk en winstgevend bedrijf achter met een robuuste balans, een zeer sterke kasstroomgenererende capaciteit en een aantrekkelijke reeks groeimogelijkheden.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20