Topmensen binnen de Nederlands-Britse energiegigant Shell waren aan het nadenken over een potentiële verhuis van het hoofdkwartier naar de VS. Dat zou een enorme impact hebben gehad op de Britse economie.
Energiereus Shell overwoog om van Europa naar VS te verhuizen

Waarom is dit belangrijk?
Shell is het grootste bedrijf binnen het Verenigd Koninkrijk. De energiereus heeft een marktkapitalisatie van een slordige 200 miljard euro en een omzet van meer dan 360 miljard euro. Moest het bedrijf wegvluchten uit Londen, zou het imago van de stad als wereldwijd financieel centrum onherroepelijk beschadigd kunnen raken.In het nieuws: Een groep managers, waaronder onder andere Wael Sawan, sinds begin dit jaar CEO van het bedrijf, bekeken de optie in 2021. Dat vernam de Financial Times van mensen met kennis van de zaak.
- Het bedrijf had jarenlang een hoofdkantoor in zowel Nederland als Engeland. Uiteindelijk besloot het team om Nederland te verlaten en de basis van Shell volledig in Londen te vestigen.
- Maar: hoewel het idee om naar de VS te verhuizen uiteindelijk naar de prullenbak werd verwezen, blijft de motivatie erachter springlevend. Sawan zou zich immers zorgen maken over het verschil in waardering tussen Shell en zijn Amerikaanse rivalen Exxonmobil en Chevron.
- De waardering van die bedrijven ligt in proportie immers een stuk hoger tegenover hun kasstroom dan bij Shell het geval is. Zowel Exxonmobil als Chevron zijn zes keer zoveel waard als hun kasstroom. Shells waardering ligt slechts drie keer zo hoog.
Hogere waardering
Toch: Hoewel het plan uiteindelijk niet werd uitgevoerd, is Sawan nog altijd op zoek naar manieren om de waardering van Shell te verhogen.
- Sawan zou er bijvoorbeeld werk van maken om Amerikaanse investeerders te overtuigen om bij Shell te blijven. Eén optie om dat te doen, is om de plannen van zijn voorganger, Ben van Beurden, om de olieproductie gradueel terug te schroeven, te annuleren. Shell wil er immers al enkele jaren werk van maken om zijn CO2-uitstoot terug te schroeven.
- Ook het Britse BP kondigde eerder deze maand aan hetzelfde te zullen doen. De aandelenkoers van het bedrijf schoot na de aankondiging met 10 procent de hoogte in. De Shell-topman en andere hooggeplaatste mensen binnen het bedrijf zouden volgens Financial Times beïnvloed zijn door de plannen van hun concurrent.
- Shell liet in een reactie aan Financial Times alvast weten dat Sawal “niet pleitte voor een verhuis naar de VS”. Ook zei het bedrijf dat het nog altijd werk wil maken van de energietransitie. Shell zal investeerders daarover een update geven in juni.