Verontwaardiging over recordwinsten van olieconcern Shell

Het Britse concern Shell, producent van onder meer olie en gas, heeft het voorbije jaar een recordwinst geboekt. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders, maar die cijfers zorgen wel voor verontwaardigde reacties van een aantal partijen. Bovendien wordt het bedrijf ervan beticht misleidende berichten te verspreiden over zijn investeringen in duurzaamheid.

Waarom is dit belangrijk?

Shell boekte het voorbije jaar een winst van bijna 39,9 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 19,3 miljard dollar het jaar voordien. De recordwinst kan in belangrijke mate worden gelinkt aan de oorlog in Oekraïne, die de prijzen op de wereldwijde gasmarkt tot absolute hoogtes heeft opgedreven. Die hoge prijzen hebben er echter voor gezorgd dat vele gezinnen moeite ervaren om hun energierekening te betalen. Dat heeft tot grote ergernis geleid.

Recordopbrengsten: De recordopbrengsten van Shell en zijn sectorgenoten hebben onder meer de Britse regering aangezet een belasting op overwinsten in te voeren.

  • Wael Sawan, topman van Shell, maakte bekend dat het bedrijf over het vierde kwartaal van vorig jaar een winst van 7,97 miljard dollar had gemaakt.
    • Nadat was beslist het dividend met 15 procent te verhogen, werd er een bedrag van 6,3 miljard dollar aan de aandeelhouders uitbetaald.
    • De volgende maanden zullen ook aandelen vo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer