Shariaraad in ’s werelds grootste moslimland: crypto is “haram”

Religieuze leiders in Indonesië hebben moslims verboden om Bitcoin en andere cryptomunten te gebruiken.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin heeft in zijn betrekkelijk jonge bestaan te maken gehad met verschillende uitdagingen op het gebied van regelgeving. Door zijn gedecentraliseerde aard is “het digitale goud” relatief immuun gebleken voor verboden – tenminste die van wereldlijke overheden. Een officieel religieus verbod in het land met de grootste moslimpopulatie op aarde is echter een primeur.

De Nationale Ulemaraad, die fungeert als de sharia-autoriteit van het land, kondigde donderdag aan dat cryptomunten “haram” (verboden; het tegenovergestelde van “halal“) zijn. Cryptohandel wordt door de raad gelinkt aan gokken, een activiteit die volgens de interpretatie van bepaalde Soera’s in de Koran een zonde is.

Aanzienlijke impact

De uitspraak dient niet als een officieel decreet, en er is geen verbod op de handel ingevoerd door de wetgevers van de landen, maar het zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op hoe comfortabel mensen zich voelen bij het gebruik van de activa in ’s werelds grootste moslimland.

Met een bevolking van 237 miljoen moslims vertegenwoordigt Indonesië ruwweg 13 procent van de totale moslimbevolking in de wereld.

In 2018 verklaarde de centrale bank van Indonesië dat cryptovaluta’s “geen legitiem betaalmiddel” waren. Niettemin werd in februari 2019 de handel in Bitcoin en andere cryptomunten gelegaliseerd als handel in commodities, grondstoffen.

4,45 miljoen crypto-beleggers

In mei onthulde Bappebti, het Indonesische regelgevende agentschap voor de handel in grondstoffenfutures, dat er ongeveer 4,45 miljoen crypto-beleggers in het land waren. Er worden 229 verschillende cryptomunten legaal verhandeld via 13 gelicentieerde platforms en beurzen. Dat weet The Independent.

Dit is veel meer dan het aantal beleggers in aandelen, dat wordt geschat op ruwweg 2 miljoen.

“De grote belangstelling voor crypto-activa wordt gedreven door verschillende factoren, zoals het gemak van het uitvoeren van Know Your Customers (KYC)-processen, evenals de snelle verwerking van stortings- en opnametransacties,” zei Oham Dunggio, voorzitter van de Indonesische blockchainvereniging, in mei tegen techbusiness-site KrASIA.

“Bovendien werkt de cryptomarkt 24 uur per dag. Dit is de reden waarom veel jonge investeerders crypto verkiezen boven andere soorten investeringen”, aldus nog Oham Dunggio.

Hedge tegen inflatie

Terwijl sommige landen een hard standpunt hebben ingenomen ten aanzien van cryptomunten, uit angst voor zwendel en de dreiging die ervan uitgaat voor traditionele financiële instellingen, hebben andere naties digitale activa dan weer omarmd. Voornamelijk hun potentieel als hedge tegen inflatie, alsook de mogelijkheid die ze bieden om onafhankelijkheid van de Amerikaanse dollar als reservevaluta te bekomen, worden als pluspunten aangehaald.

Eerder dit jaar werd El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. Het Centraal-Amerikaanse land investeerde ook in de cryptomunt en kondigde onlangs de bouw van 20 nieuwe scholen aan van de winst die de recente koerswinsten opleverden.

Meer