Servië hint, voor het eerst, op sancties tegen Rusland: loopt “speciale vriendschap” spaak?

In een interview met de nieuwssite Euractiv laat de Servische minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dačić zijn licht schijnen over de Oekraïne-oorlog. Opvallend: een paar van zijn uitspraken doen vermoeden dat de Servische houding tegenover traditionele bondgenoot Rusland begint te veranderen.

Waarom is dit belangrijk?

Servië zou graag lid worden van de Europese Unie, maar dat statenverband heeft “ernstige vragen” bij de nauwe banden die Belgrado onderhoudt met Moskou. Zo zijn de Serviërs sterk afhankelijk van Russische fossiele brandstoffen en energiepartnerschappen met het Kremlin. Daarbovenop weigerde het Zuidoost-Europese land lang voluit partij te kiezen voor Kyiv, in het Oekraïneconflict. Men kan in Belgrado niet blijven optrekken met de Russen alsof er niets aan de hand is, beklemtoont het EU-leiderschap.

Het nieuws: Een hooggeplaatste Servische politicus heeft het over sancties tegen Rusland.

  • "We veroordelen de schending van de territoriale integriteit van Oekraïne en zo hebben we ook gestemd in internationale organen. Of we Rusland sancties zullen opleggen is een andere zaak. Het is geen kwestie van tijd of deadlines, het is een zaak die onze politieke en economische belangen aangaat", laat Dačić optekenen door Euractiv.
  • Zelfs maar zinspelen op sancties is opmerkelijk, gezien het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer