Spanningen tussen Servië en Kosovo laaien opnieuw hoog op. Volgt een oorlog?

Servië en Kosovo staan neus aan neus, één schot kan het verschil maken tussen oorlog en vrede. Maar wat is de aanleiding nu juist?

Waarom is dit belangrijk?

Kosovo scheurde zich in 2008 af van Servië en werd een onafhankelijke staat, die ondertussen al door 101 van de 193 VN-landen werd erkend. Servië weigert het te erkennen, en ziet het land nog steeds als een Servische provincie. Servië baart zich vooral zorgen om de veiligheid van de Servische minderheid in Kosovo, zo'n vijf procent van de bevolking daar.

De rechtstreekse aanleiding: Kosovo en Servië bikkelen al maanden, zelfs jaren, over nummerplaten.

  • Kosovo wil dat etnische Serven die in het land wonen, hun Servische nummerplaat inruilen voor een Kosovaarse. Eenzelfde soort wet is al van toepassing in Servië, waar Kosovaren die het land binnenkomen hun Kosovaarse nummerplaat moeten omruilen voor een Servische.
  • Kosovo voerde de wet al eens in op 1 augustus 2021, maar moest ze kort nadien al terugdraaien, na hevige protesten. Uiteind
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer