Sensors in wagen kunnen bij ongeval diagnose stellen van gewonde passagier

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai werkt aan een technologie die het mogelijk moet maken om bij ongevallen onmiddellijk een diagnose te stellen over de toestand van de slachtoffers. Het systeem moet de verzamelde informatie autonoom naar de hulpdiensten doorsturen. Op die manier kunnen de behandelende artsen zich sneller over eventuele verwondingen bij de slachtoffers informeren. Daardoor moet de technologie een snellere en efficiëntere hulpverlening kunnen garanderen.

Hyundai maakt bij de ontwikkeling van het systeem gebruik van kunstmatige intelligentie. De Zuid-Koreaanse autobouwer wil de technologie wereldwijd introduceren.

Levensreddend

“Dankzij het systeem kunnen de hulpdiensten binnen enkele seconden na een ongeval een gedetailleerde diagnose ontvangen van de mogelijke letsels die de betrokkenen bij de crash hebben opgelopen,” benadrukt Hyundai. “Het geautomatiseerde systeem is ontworpen om levens te redden door de paraatheid van het medisch personeel te verbeteren, gespecialiseerde eenheden te waarschuwen en de hulpdiensten uit te sturen.”

In Europa zijn de nieuwe auto’s al uitgerust met geautomatiseerde functies om de hulpdiensten na een aanrijding te waarschuwen. Het nieuwe systeem kan deze communicatie echter nog verder verfijnen.

“Sensordata zullen toelaten om te beoordelen welke krachten op het lichaam zijn uitgeoefend,” zegt Hyundai. “Dat moet onder meer duidelijk maken aan welke risico’s vitale organen mogelijk zijn blootgesteld. Het systeem combineert kunstmatige intelligentie met analyses van ongevallen en crashtests.”

Verdere verfijning

Hyundai is voor de ontwikkeling van de technologie een samenwerking met de Israëlische startup MD Go gestart. Het Israëlische bedrijf maakt gebruik van sensoren zoals versnellingsmeters en gyroscopen die al in de auto’s zijn geïnstalleerd. Dat systeem berekent de snelheid, de kracht en de beweging van de impact. Aan de hand daarvan wordt de waarschijnlijke aard en omvang van de verwondingen van de inzittenden geraamd.

“Op die manier kan de hulpverlening al op gang komen terwijl de slachtoffers mogelijk buiten bewustzijn zijn of in het voertuig gekneld zitten,” zeggen de ontwerpers. “Het gebruikte algoritme is getraind met gegevens van crashtests en van echte ongevallen in Israël, waar de technologie wordt gebruikt in samenwerking met de ambulancedienst.”

“Het systeem kent een verdere constante verfijning met data van zes tot tien ongevallen per dag. Bij 90 procent van de ongevallen kwam het algoritme tot dezelfde diagnose als de medische hulpverleners. Hyundai is ook van plan om de data van MD Go te gebruiken bij het ontwerp van zijn volgende generatie voertuigen. Dat moet de veiligheid verder verhogen.”

Hyundai heeft nog niet aangekondigd wanneer de technologie beschikbaar zal zijn. Waarnemers verwachten dat MD Go binnenkort ook een samenwerking met een Europese autofabrikant zal aankondigen.

Meer