SEC-voorzitter Gary Gensler: “Cryptoplatformen hebben regulering nodig om te overleven”

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, is ervan overtuigd dat de cryptoplatformen gereguleerd moeten worden als ze willen overleven. “Zonder regelgeving lopen ze het risico het vertrouwen van het grote publiek te verliezen”, zei hij in een interview met de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Meer en meer landen zoeken naar manieren om de cryptomunten een plaats te geven binnen hun financieel systeem. Hoe ze dat doen, varieert van land tot land. Sommige landen, waaronder El Salvador, legaliseren de munt als betaalmiddel, terwijl andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, strenge regels opleggen aan cryptoplatformen. Ook de SEC blijft onder impuls van Gensler een regulering van de cryptomunten bepleiten.

Gensler pleit al geruime tijd voor een strenge regulering van de cryptomarkt. Volgens hem moet de overheid de beleggers onder meer beschermen tegen fraude. Maar nu lijkt hij nog een extra argument te hebben gevonden om de regulering van de cryptomunten te bepleiten. In een interview met de Financial Times zei de SEC-voorzitter dat de cryptoplatformen moeilijk kunnen overleven als er geen regelgeving komt.

Marktwaarde van ruim 2.000 miljard dollar

“Met een marktwaarde van zo’n 2.000 miljard dollar is de wereldwijde cryptomarkt op een niveau dat ze binnen de reguleringskaders moet werken”, klonk het. “De geschiedenis leert dat je niet lang buiten die kaders kan overleven. De financiële wereld draait uiteindelijk om vertrouwen.” Gensler zei dat hij zich momenteel toespitst op de cryptohandelsplatformen omdat “ruim 95 procent van de zeer speculatieve handelingen daar plaatsvindt.”

Amerikaanse wetgevers en toezichthouders maken zich steeds meer zorgen over de cryptomunten. De zeer volatiele munten worden almaar populairder bij zowel particuliere als institutionele beleggers. Sommige Amerikaanse banken, waaronder Morgan Stanley en JP Morgan, bieden (vermogende) klanten reeds de mogelijkheid aan om te beleggen in crypto’s.

Een effect of grondstof?

Er is weliswaar enige verwarring over wie toezicht moet houden op de markt. Regelgevers denken over het algemeen dat de grootste cryptomunt Bitcoin (BTC) meer verwant is aan een grondstof dan aan een effect. Gensler heeft echter gezegd dat veel cryptomunten effecten zijn, en heeft het Congres opgeroepen om de SEC meer bevoegdheden te geven om de markt te reguleren.

“Ik nodig de handelsplatformen uit om een gesprek aan te knopen met de regulatoren”, zei hij. “Er zijn veel platformen die het beter zouden doen als ze met ons zouden meedoen. Nu vragen ze vooral om vergiffenis in plaats van om goedkeuring.”

Cryptoplatformen zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om samen te werken met toezichthouders, vooral in de nasleep van het hardhandig optreden tegen het handelsplatform Binance door het Verenigd Koninkrijk en andere overheden.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20