Scholz en Poetin voeren eerste gesprek in twee jaar: oproep tot vrede, patstelling blijft


Key takeaways

  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz drong er bij Vladimir Poetin op aan om te onderhandelen met Oekraïne.
  • Poetin drong aan op territoriale winst en veiligheidseisen van Rusland voordat de vredesbesprekingen werden hervat.
  • Er waren geen aanwijzingen dat de standpunten van Duitsland, Rusland en Oekraïne nader tot elkaar zouden komen.

In een belangrijke ontwikkeling voerde de Duitse kanselier Olaf Scholz zijn eerste openbaar gemaakte gesprek met de Russische president Vladimir Poetin in bijna twee jaar. Tijdens het gesprek van een uur, dat op initiatief van Duitsland plaatsvond, drong Scholz er bij Poetin op aan om onderhandelingen aan te gaan met Oekraïne om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken.

Scholz benadrukte dat Duitsland Oekraïne zal blijven steunen tegen de Russische agressie en dat Rusland zijn troepen moet terugtrekken en een einde moet maken aan de invasie die in februari 2022 begon. Hij veroordeelde ook de recente Russische luchtaanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur en waarschuwde voor ernstige gevolgen als Noord-Koreaanse troepen zouden worden ingezet om de oorlogsinspanningen te ondersteunen, een bewering van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Oekraïne.

Russische reactie en diplomatieke impasse

Poetin drong er in zijn reactie op aan dat elk vredesakkoord de territoriale verworvenheden en veiligheidseisen van Rusland moet erkennen, inclusief het feit dat Kiev afstand moet doen van zijn NAVO-aspiraties. Hij gaf de schuld van de huidige crisis aan het agressieve NAVO-beleid ten opzichte van Rusland en verklaarde dat Moskou openstaat voor hervatting van de vredesbesprekingen op basis van zijn eerder gestelde voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat Oekraïne zijn streven naar NAVO-lidmaatschap opgeeft en zijn troepen terugtrekt uit de vier Oekraïense regio’s die in 2022 illegaal door Rusland werden geannexeerd.

Het Kremlin meldde een “gedetailleerde en openhartige gedachtewisseling” tussen de twee leiders, waarin de aanzienlijke verslechtering van de bilaterale betrekkingen tussen Duitsland en Rusland werd erkend. Hoewel beide partijen overeenkwamen om met elkaar te blijven communiceren, waren er geen aanwijzingen dat hun standpunten nader tot elkaar zouden komen.

Reactie en zorgen van Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy bekritiseerde het gesprek van Scholz met Poetin en beschreef het als het openen van een “doos van Pandora” die alleen maar zou kunnen dienen om het isolement van Rusland op het internationale toneel te verminderen. Zelenskyy uitte zijn bezorgdheid dat dit engagement zou kunnen leiden tot onderhandelingen die geen substantiële resultaten opleveren en Poetin in staat zouden stellen om zijn positie te verzwakken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.