Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Schimmige machinaties rond homo-app Grindr

Logo Business AM
Business

02/06/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Isopix

De homodatingapp Grindr werd in maart door zijn Chinese eigenaar verkocht aan een Amerikaans investeringsfonds. Dat gebeurde op vraag van de VS die ongerust waren dat privacygevoelige informatie van de gebruikers in handen van de Chinese overheid zou belanden. Het persagentschap Reuters ontdekte nu dat het nieuwe fonds banden heeft met de ex-eigenaar.

De datingapp Grindr, die door homo’s wordt gebruikt om mannen op te pikken die een verzetje nodig hebben, was sinds 2016 in handen van het Chinese investeringsfonds Kunlun. In maart vorig jaar vroeg de Amerikaanse regering echter aan Kunlun om de app te verkopen aan de VS.

Politici vreesden dat persoonlijke informatie van Amerikanen, zoals chatberichten of hiv-status, in handen van de Chinese regering zou belanden. Ook bestond de vrees dat China de app zou gebruiken om dissidenten op te sporen en te chanteren. Grindr kwam eerder al in het nieuws omdat het hiv-informatie doorverkocht aan bedrijven.

Een jaar later vond de app een koper. Begin maart dit jaar werd Grindr verkocht aan het Amerikaanse fonds San Vincente en de verkoop werd vrijdag goedgekeurd door de overnamewaakhond CFIUS. Het persagentschap Reuters kon echter documenten inkijken die erop wijzen dat er banden zijn tussen Kunlun en San Vincente.

Zakenrelatie

Een dichte zakenrelatie van Zhou Yahui, de eigenaar van Kunlun, zou in het begin van het verkoopproces een fonds hebben opgestart met als enige doel genoeg geld in te zamelen om Grindr te kopen. Dat lukte niet, maar twee partners van het fonds, James Lu en George Raymond Zane, richtten meteen daarna San Vicente op. Zij zijn samen met de baas van een Amerikaanse basketbalclub de eigenaar van het fonds. Het fonds bestaat sinds 19 februari, een maand voor de verkoop afgeklopt werd. De deal roept daardoor vragen op.

Bovendien zou Kunlun financiële steun hebben aangeboden aan San Vicente, terwijl het dat niet deed voor twee andere kandidaten.

Beursgang

CFIUS heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Bij Grindr klinkt het dat ‘de verkopers werden geselecteerd na een uitgebreid en onbevooroordeeld biedproces dat volgens alle regels is verlopen.’ Bij San Vicente wordt verwezen naar de mededeling van Grindr.

Voordat Kunlun verplicht werd om Grindr te verkopen, was het de bedoeling om de app naar de beurs te brengen. Toen was die tussen 800 miljoen en 1 miljard dollar waard. Of er nu opnieuw een beursgang wordt geambieerd, is niet duidelijk. Grindr heeft 4 miljoen dagelijks actieve gebruikers.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks