VS: homo-app Grindr vormt nationaal veiligheidsrisico

De Amerikaanse regering eist dat een Chinees internetbedrijf een populaire app opnieuw aan de VS verkoopt. Grindr is een app die voornamelijk door homo’s wordt gebruikt om mannen op te pikken. De app kent een groot succes, want hij kan op 27 miljoen gebruikers rekenen.

In 2016 werd Grindr aan het Chinese bedrijf Beijing Kunlun Tech Co Ltd verkocht. Maar de Amerikaanse overheid eist nu dat de Chinezen de app opnieuw aan de VS verkopen. Volgens het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) is de app een nationaal veiligheidsrisico geworden.

Kunlun en Grindr bereidden vorig jaar een beursgang voor. Maar het CFIUS kwam tussenbeide. Volgens de Wall Street Journal probeert Kunlun nu een koper voor de app te vinden.

CFIUS weigert in te gaan op de vraag waarom een app als Grindr nu plots een nationaal veiligheidsrisico vormt, “omdat dan potentieel vertrouwelijke en geklasseerde informatie uit lopende onderzoeken zou moeten worden vrijgegeven”.

Grindr gebruiken om dissidenten en militairen chanteren

Wie de app gebruikt kan er allerlei informatie over zichzelf delen, zoals zijn locatie, foto’s, maar ook zijn hiv-status. Vorig jaar kwam Grindr in het nieuws omdat het die hiv-status ook deelde met twee externe bedrijven. Die informatie kon dan worden gekoppeld aan het e-mailadres van de betrokkene, waarna diens identiteit makkelijk kan worden achterhaald.

Experts vermoeden nu dat de Chinese overheid zich voor de app is gaan interesseren omdat hij toelaat dissidenten op te sporen en ze te chanteren.  Verder bestaat de vrees dat ook Amerikaanse militairen en ander overheidspersoneel de app gebruiken. Ook de informatie die zij delen zou zo in handen van de Chinese overheid kunnen raken.

Strava: het precedent

In 2018 was al een eerste keer vertrouwelijke militaire informatie vrijgegeven door de bekende fitnessapp Strava. Amerikaanse militairen die de app gebruikten hadden zo ongewild informatie vrijgegeven over de locatie van geheime militaire basissen in Syrië. Waarna vele gebruikers er voor kozen hun locatie niet langer vrij te geven.

Dat ligt veel moeilijker voor Grindr, omdat locatie daar de belangrijkste factor is. De app biedt enkel ‘matches’ aan van mannen die zich in de buurt bevinden.

Critici vragen zich ondertussen wel af waarom de Amerikaanse overheid privacy enkel serieus neemt wanneer een nationaal veiligheidsrisico op het spel staat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20