Fitnessapp Strava bezorgt het Amerikaans leger kopzorgen

De bekende fitnessapp Strava is niet alleen erg populair bij lopers, ook Amerikaanse militairen gebruiken ze graag. En dat is een probleem, want de app brengt in kaart waar mensen het liefst gaan lopen. In de verlaten woestijn van Syrië, waar de Verenigde Staten geheime militaire basissen hebben, valt plots op waar de militairen zitten.

Strava is meer dan een monitor voor lopers en fietsers: het is meer een sociaal netwerk. Dat wil ook zeggen dat je de routes die je neemt, opslaat. Strava verwerkt die dan en zet die regelmatig in kaart. Zo weet je of je populaire routes neemt en waar de meeste mensen lopen enzovoort.

Officiële training

Maar het Amerikaanse leger is niet blij met Strava. Zeker niet nu blijkt dat een heel aantal militairen fan zijn van het sociale netwerk. Hun routes tijdens officiële trainingen en missies werden op die manier ook aangegeven op Strava én op de kaarten die de app soms vrijgeeft. Het enige wat er nog ontbrak om het lek compleet te maken, was één opmerkzame Strava-gebruiker. Universiteitsstudent Nathan Ruser discussieerde met zijn vader over wie er zoal op de kaart te zien zou zijn. Zijn vader dacht dat het een app voor “blanke, rijke mensen was”, en dat je dus enkel hun bewegingen zou kunnen zien. Maar Ruser vroeg zich vooral af of je ook militairen zou kunnen spotten.

Geheime basis?

“Syrië zag eruit als een kerstboom”, aldus Ruser. In woestijnen en berggebied zou je normaal helemaal geen activiteit mogen krijgen, maar in Syrië was dat op sommige plaatsen wél het geval. Amerikaanse legerbasissen dus. Op sommige plaatsen verbaasde dat niet, maar in ander woestijngebied zou er officieel geen Amerikaanse aanwezigheid zijn. Uiteraard zijn de data geanonimiseerd, dus heel zeker weten we niet of het wel om Amerikaanse legerbasissen gaat. Strava riep wel veiligheidshalve op om de datasharing-knop uit te zetten op gevoelige momenten. Als we naar de kaart kijken, krijgen we het gevoel dat ook het Turkse leger en de Amerikaanse militairen in Jemen in nauwe schoentjes zitten.

Individuen opsporen

Het gaat natuurlijk ook niet alleen om militaire basissen, ook individuen zouden getarget worden, en aan de hand van één persoon, meteen ook een hele groep. Een bataljon, bijvoorbeeld. Dat willen ze bij élke legermacht vermijden. Al zou je denken dat ze ook militairen hebben die eraan denken dat het sociale netwerk waarop ze hun route delen … hun routes deelt. Smartphones uit tijdens het werk? Vanaf nu bij het Amerikaanse leger wel.

Meer