De scheepvaartindustrie waarschuwt: “Het lijdt geen twijfel dat de CO2-belasting van de EU inflatie zal veroorzaken”

De scheepvaartindustrie waarschuwt: “Het lijdt geen twijfel dat de CO2-belasting van de EU inflatie zal veroorzaken”
Yao Feng/VCG via Getty Images

Het emissiehandelssysteem (ETS) van de Europese Unie wordt vanaf januari 2024 uitgebreid naar de scheepvaartsector. Volgens Bertrand Chen, CEO van het Global Shipping Business Network, zal deze CO2-belasting onvermijdelijk gepaard gaan met een stijging van de kosten voor vrachtvervoer. Maar hij gelooft ook dat het de industrie zal dwingen om koolstofvrij te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Net als in de energiesector zelf, zal het koolstofvrij maken van de maritieme sector waarschijnlijk gepaard gaan met een stijging van de kosten. Zoals we hebben gezien tijdens de gezondheidscrisis en het herstel na die pandemie, weegt het zeevervoer zwaar op de wereldwijde inflatie.

In het nieuws: “De decarbonisatie van de scheepvaart zal een inflatoir effect hebben… daar bestaat geen twijfel over”, zei Chen in de marge van de East Tech West-conferentie van CNBC.

  • “De EU gaat extra kosten opleggen aan de scheepvaartsector. Dit betekent dat het transport nu stappen moet ondernemen om koolstofarm te worden, en dit zal natuurlijk gevolgen hebben voor alle consumenten. Mensen zullen daar dus moeten leren mee leven.”

De Europese CO2-belasting

Context: Het emissiehandelssysteem (ETS) van de Europese Unie wordt vanaf januari 2024 uitgebreid naar de maritieme industrie.

  • Grote schepen zullen daardoor een extra belasting, gebaseerd op hun koolstofuitstoot, moeten betalen om in Europese havens te kunnen aanmeren.
  • Dit systeem bestaat al voor de zware industrie en de luchtvaart binnen de EU, met het oog op het vaststellen van een eerlijke prijs voor koolstof.
  • Het gaat gepaard met een Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Dit systeem wordt nu getest voor de invoer van cement, ijzer, staal, aluminium, meststoffen, elektriciteit en waterstof in de EU. Het zal definitief van kracht worden op 1 januari 2026 en heeft ook als doel om niet alleen Europese bedrijven te straffen. Door dergelijke maatregelen zet de EU zichzelf wel op gespannen voet met waardevolle handelspartners.

Methanol

De details: De maritieme industrie is zich ervan bewust dat decarbonisatie een noodzakelijke stap is.

  • Chen beschrijft het EU-initiatief als “een ingreep die interessante gevolgen zal hebben.”
  • “Plotseling moet je kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk de juiste stappen zet [om koolstofarm te worden].”
  • “Je ziet in de scheepvaartindustrie dat sommige mensen investeren in schepen aangedreven door methanol en investeringsfondsen opzetten om die brandstof te kopen, omdat het echt moeilijk is om die te kopen.”
  • “Anderen zijn passiever en wachten af”, zegt de CEO.
  • Scheepvaartgigant Maersk heeft het voortouw genomen en in september zijn eerste schip met een groene methanolmotor te water gelaten.

De maritieme sector en inflatie

  • De inflatie veerde al op voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begon. De eerste waarschuwingssignalen kwamen van de scheepvaartindustrie, die haar prijzen zag stijgen tijdens het herstel van de coronapandemie, als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen.
  • De containerprijzen waren omhooggeschoten. In de loop van 2021 zijn de vrachtkosten vertienvoudigd ten opzichte van 2020. Dat heeft bijgedragen aan een explosie van de prijzen van goederen en grondstoffen.
  • In februari 2022 kondigde Maersk een omzet aan van bijna 62 miljard dollar – een record – en een stijging van 55 procent ten opzichte van 2020.
  • De situatie is vandaag afgekoeld door de eerder gematigde wereldwijde groeivooruitzichten. Maar de groene transitie kan leiden tot een nieuwe inflatiegolf.

(ns/nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.