“Saudi’s die Khashoggi vermoordden, trainden in de VS”

Vier leden van het Saoedische moordcommando dat de dissidente journalist Jamal Khashoggi in 2018 in Istanbul vermoordde, hadden een jaar eerder in de Verenigde Staten paramilitaire training gehad. Met goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft de The New York Times.

De krant baseert zich op documenten en bronnen die bekend zijn met het contract. De training werd verzorgd door het beveiligingsbedrijf Tier 1 Group, een groep onder leiding van het investeringsbedrijf Cerberus Capital Management. De vier Saoedi’s zouden er voornamelijk verdedigingstechnieken hebben geleerd om hooggeplaatste leiders beter te beschermen. 

De training werd in 2014 goedgekeurd door de regering van oud-president Barack Obama en duurde minstens tot het begin van het presidentschap van Donald Trump. Louis Bremer, een topman van het moederbedrijf Cerberus, bevestigde vorig jaar dat Tier 1 Group de vier Saoedische agenten heeft opgeleid. Hij deed dat toen hij werd voorgedragen voor een functie bij het Pentagon. Bremer hield vol dat de opleiding “beschermend van aard” was en “geen verband hield met hun latere gruweldaden”.

Dat de Amerikaanse regering militaire training goedkeurde voor een viertal dat vervolgens een kritische journalist zou gaan vermoorden, toont volgens de Times aan hoe sterk de Verenigde Staten verweven zijn geraakt met het koninkrijk, dat toen al een slechte reputatie had op het vlak van mensenrechten.

Gruwelijke moord

Khashoggi, die in de Verenigde Staten woonde en die voor de Washington Post columns schreef waarin hij zich kritisch uitliet over de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, werd in oktober 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul vermoord, in stukken gehakt en naar buiten gesmokkeld. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Uit een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten blijkt dat de kroonprins de moord op de journalist had goedgekeurd en er waarschijnlijk ook de opdracht toe had gegeven. In totaal zouden zo’n 21 mensen mee verantwoordelijk of medeplichtig geweest zijn aan de dood van de dissidente journalist. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20