Hoe reageert Iran op de verdwijning van Jamal Khashoggi?

Iran, een aartsvijand van zowel de VS als Saoedi-Arabië, houdt zich opvallend rustig omtrent de verdwijning van Jamal Khashoggi.

Ruim 2 weken nadat Washington Post-columnist Jamal Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanboel binnen stapte en er naar alle waarschijnlijkheid nooit meer is buitengekomen, heeft de Iraanse regering over de zaak nog geen officiële aankondiging gedaan.

De Turkse autoriteiten houden er rekening mee dat de journalist in het consulaat door een commando van Saoedi’s vermoord is.  Vermoed wordt dat zijn lijk dan in stukken is gesneden en in verschillende koffers het consulaat buiten is gesmokkeld.

Dat Teheran nog niet reageerde is opmerkelijk omdat Saoedi-Arabië traditioneel de Iraanse aartsvijand is en het land ook al decennialang in een conflict is gemengd met de Verenigde Staten, waar president Trump voorlopig vooral bezig is met te trachten de zaak te minimaliseren.


© EPA

“VS, Turkije en Saudi-Arabië spannen samen om de moord op Khashoggi onder de mat te schuiven” 

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie kreeg Bahram Ghasemi, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, over de affaire Khashoggi een reeks vragen voorgeschoteld. Maar ook hij bleef op de oppervlakte en zei enkel dat Iran de gebeurtenissen van nabij volgt, zonder meer.

In de Iraanse pers is de voorbije dagen nochtans herhaaldelijk het gruwelijke relaas over de vermeende moord gedaan. De conservatieve krant Jomhuri Eslami blokletterde woensdag dat de “VS, Turkije en Saudi-Arabië samenspannen om de moord op Khashoggi onder de mat te schuiven’. 

“[Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike] Pompeo’s missie in Riyadh en Turkije is om de Saoedische brutaliteit te helpen verbergen om zo een excuus te hebben om de Saoedi’s uit te blijven melken [om hen wapens te kunnen blijven leveren],” schrijft de krant Javan, die banden heeft met de Revolutionaire Garde.

Zaak zal in het voordeel van Iran uitdraaien

Iraanse insiders denken dat de ganse zaak in het voordeel van Iran zal uitdraaien. “Enerzijds worden duidelijke meningsverschillen zichtbaar tussen de VS en Saoedi-Arabië en anderzijds worden de door de kroonprins {Mohammed bin Salman] doorgevoerde hervormingen in de publieke opinie van de wereld nu vernietigd”, schrijft journalist Reza Ghabishavi.

Khashoggi is daarenboven evenmin een vriend van Iran. De voorbije jaren toonde hij zich zeer kritisch over de rol die Teheran heeft gespeeld in de conflicten in Jemen, Syrië en Irak.

“Dit jullie hebben zelf gezocht”

Volgens de Tehran Times krijgen de Amerikanen nu waar ze om gevraagd hebben. In een editoriaal dat hoofdredacteur Mohammad Ghaderi schreef voor de westerse regeringen, staat het volgende te lezen:

“Dit hebben jullie zelf gezocht. Jullie kiezen poppetjes uit om over hun land te regeren… en steunen Wahabistische terroristen.”

Op 4 november gaan de economische sancties in de de VS Iran heeft opgelegd en die de Iraanse olie-export zo goed als plat zullen leggen. Teheran heeft zich in de aanloop van de sancties opmerkelijk stil gehouden. 

“Iedereen weet dat de VS legaal en politiek hebben verloren nu ze aan hun internationale verplichtingen hebben verzaakt en dat wij gewonnen hebben’, zei de Iraanse president Hassan Rouhani zondag in een speech.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20