Saudi-Arabië wou Formule 1 kopen voor meer dan 20 miljard dollar

Saudi-Arabië toont almaar meer interesse in uiteenlopende (westerse) sporttakken om toe te voegen aan zijn portfolio. Het land zou via zijn investeringsvehikel Public Investment Fund (PIF) een bod van meer dan 20 miljard dollar hebben uitgebracht op de F1-franchise, maar dat werd afgewezen.

Waarom is dit belangrijk?

Saudi-Arabië heeft onder impuls van de kroonprins Mohammed bin Salman al heel wat geld geïnvesteerd in westerse sportfranchises of -clubs. Zo heeft het land vorig jaar nog de Engelse voetbalclub Newcastle United FC gekocht. Het land heeft intussen ook een internationale competitie opgezet voor golf om te concurreren met de Amerikaanse PGA

In het nieuws: Het persagentschap Bloomberg meldt dat Liberty Media, eigenaar van de Formule 1, een bod van PIF op de sportfranchise zou hebben afgewezen.

  • Saudi-Arabië zou via het investeringsvehikel een bod van meer dan 20 miljard dollar hebben uitgebracht.
  • Enkele bronnen melden aan het Amerikaanse persagentschap dat Saudi-Arabië nog altijd interesse zou hebben in het overkopen van de Formule 1 indien Liberty Media de franchise alsnog van de hand zou willen doen.

Ervaring met F1

Een lucratieve investering: Een investering in de sportfranchise zou het land heel wat geld in het laatje kunnen brengen.

  • Formule 1 is almaar populairder geworden sinds Liberty Media, het mediabedrijf van John C. Malone, de franchise heeft overgenomen. Die legde daarvoor in 2017 maar liefst 4,4 miljard dollar op tafel.
  • Saudi-Arabië werkt overigens al samen met het bedrijf achter de Formule 1. Zo werd Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2021 toegevoegd aan de F1-kalender. De eerste editie werd gereden in Djedda aan de Rode Zee. Voorts is de oliegigant Aramco een belangrijke sponsor van de franchise en het Aston Martin F1 Team.

(fjc)

Meer