Formule 1 keert ook in 2023 terug naar België op Spa-Francorchamps

Wat al even in de lucht ging, is vandaag ook officieel geworden: de Grote Prijs van België zal ook volgend jaar op de kalender staan van de Formule 1. Dat heeft de F1 vandaag op Spa-Francorchamps zelf bekendgemaakt.

Om de zoveel jaar is er paniek bij het organisatiecomité van de Belgische Grote Prijs Formule 1. Spa-Francorchamps beschikt namelijk niet over het budget van heel wat rijke Grans Prix’s die recent aan de kalender zijn toegevoegd. De Belgische GP heeft dan weer als voordelen zijn geschiedenis en het feit dat zo goed als alle rijders zelf grote fan zijn van het parcours. Zo was er recent nog een oproep van onder andere Max Verstappen om ook in 2023 op Spa-Francorchamps te rijden.

De Belgische Grote Prijs verscheen in 1950 voor het eerst op de kalender van het Formule 1-kampioenschap. Amper zes keer ging de wedstrijd niet door, al werd de race in de jaren 70 wel tijdelijk verplaatst naar Zolder. Toch is het vooral Spa dat heel veel geschiedenis heeft.

Te drukke kalender

Dat leek echter lang niet voldoende om de wedstrijd ook in 2023 op de kalender te krijgen. Dit jaar worden er namelijk 22 races verreden, een aantal dat volgend jaar maximum mag verhoogd worden tot 24. De Grote Prijs Las Vegas komt er al sowieso bij. En ook Qatar en China willen na een korte afwezigheid terugkeren. Daarnaast lopen er ook onderhandelingen om voor het eerst sinds lang naar het Afrikaanse continent te trekken, meer bepaald naar Zuid-Afrika.

Financiële problemen bij de Grote Prijs van Zuid-Afrika en aanhoudende coronaperikelen in China hebben nu echter ruimte vrijgemaakt voor de Belgische Grand Prix.

“Raceorganisatoren feliciteren”

“De Formule 1 kan bevestigen dat de Belgische Grand Prix op de kalender van 2023 zal staan ​​na een overeenkomst om onze samenwerking samen te verlengen. Verdere details over de kalender van 2023 zullen later bekendgemaakt worden”, valt te lezen op de website van de Formule 1. Het nieuws komt er op het moment dat de GP van België verreden wordt.

“We moeten de raceorganisatoren feliciteren. Je hebt de investering gezien die ze deden. Je ziet hoeveel mensen hier komen … Een ongelooflijke menigte, ongelooflijke veel aandacht voor de mensen, en dat is geweldig voor de sport”, zegt Formule 1-president en CEO Stefano Domenicali aan Sky. “We hebben altijd gezegd dat de race deel uitmaakt van onze traditie en dat er een zeer belangrijke plaats op onze kalender staat.”

Meer