Saoedische kroonprins ziet af van overname voetbalclub Newcastle

Een consortium onder leiding van het Saoedische staatsinvesteringsfonds heeft donderdag haar bod om tachtig procent van de aandelen van Premier League-club Newcastle United over te nemen ingetrokken.

Dat wordt bevestigd in verschillende Engelse media. Het investeringsfonds had zo’n 300 miljoen pond (333 miljoen euro) veil voor de aandelen. De overname kwam de voorbije weken onder grote druk te staan na kritiek van mensenrechtenbewegingen op investeringsfonds PIF (Public Investment Fund).

Ook het tv-kanaal BeIN Sport, uit het nabijgelegen maar niet zo bevriende Qatar, bekritiseerde het Saoedische investeringsfonds voor het misbruik van beelden, waarvan BeIN Sport de recht in handen heeft. De Britse voetbalautoriteiten onderzochten al wekenlang de overname. Groen licht bleef echter uit.

Het PIF staat onder leiding van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman Al-Saud (MBS). De prins beloofde forse investeringen om van Newcastle United weer een topclub te maken in de Premier League.

Khashoggi

Mohammad bin Salman, die eerder in verband werd gebracht met Manchester United, is nog rijker dan sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, de eigenaar van Manchester City uit Abu Dhabi. Hij wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA echter ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in Turkije.

Newcastle is sinds 2007 eigendom van Mike Ashley, die onder supporters verre van populair is omdat hij z’n beloftes niet zou nakomen en omdat hij al vaak probeerde de club te verkopen. Ruim een maand geleden diende met de Amerikaanse zakenman Henry Mauriss nog een kandidaat zich aan om Newcastle over te nemen. De mediatycoon heeft naar verluidt zo’n 390 miljoen euro over voor de club, die als dertiende eindigde in de Premier League.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20