Investeringsfonds Saoedische overheid stapt in autobouwer Aston Martin

Investeringsfonds Saoedische overheid stapt in autobouwer Aston Martin
De exclusieve Aston Martin Valkyrie tijdens het Goodwood Festival of Speed in het Engelse Chichester. – Foto Martyn Lucy/Getty Images

De Britse autofabrikant Aston Martin heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 653 miljoen pond (770 miljoen euro) opgehaald. Deze injectie laat het bedrijf toe zijn schuldenlast te verlagen, terwijl ook middelen voor investeringen in nieuwe modellen kunnen worden vrijgemaakt.

Aston Martin slaagde er bij de operatie in om bij het Saoedische Public Investment Fund (PIF) een bedrag van 78 miljoen pond op te halen. De Saoedische investeerder bouwt daarmee een belang van 16,7 procent in Aston Martin.

Vertraagd herstel

Het Saoedische fonds, in handen van de Saoedische overheid, wordt door de kapitaaloperatie de tweede grootste aandeelhouder van Aston Martin. De grootste aandeelhouder van de Britse autobouwer is de Canadese miljardair Lawrence Stroll, die een belang van 18,3 procent in het bedrijf heeft. Mercedes-Benz volgt nu met een aandeel van 9,7 procent op de derde plaats.

Het Saoedische fonds – dat ook belangen heeft in de Britse autobouwer McLaren en Lucid Motors, een fabrikant van elektrische wagens – wil zijn investeringsportfolio, die in het verleden door oliebelangen werd gedomineerd, verder diversifiëren.

“Twee jaar geleden heb ik een bedrijf in diepe problemen geërfd”, merkte Lawrence Stroll op in een commentaar op de nieuwe financiering. “Daarbij bleek dat de onderneming helemaal diende te worden geherstructureerd.”

“De lockdowns na de uitbraak van de coronacrisis en de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens hebben echter het herstel van het bedrijf vertraagd.” Een zoektocht naar nieuw kapitaal was dan ook geen overbodige luxe.

Verdoken overnamebod

De helft van het nieuwe kapitaal zal worden gebruikt om de schulden van de autobouwer, die eind maart een omvang van 957 miljoen pond hadden, af te bouwen. Tegelijkertijd heeft Aston Martin aangegeven minder snel geld te zullen produceren dan eerder werd vooropgesteld.

Daarbij had Aston Martin – dat in zijn geschiedenis zeven keer met een bankroet werd geconfronteerd – oorspronkelijk volgend jaar als deadline naar voren geschoven, maar die datum werd inmiddels met een jaar uitgesteld.

Stroll wees er nog op dat er meerdere gegadigden waren om in Aston Martin te investeren. Hij wees daarbij naar onder meer de Chinese autobouwer Geely en de Italiaanse investeerder Investindustrial, een voormalig eigenaar van Aston Martin, die voorgesteld hadden een belang van 203 miljoen pond in de Britse autobouwer te nemen.

Daarmee zou de Italiaans-Chinese combinatie de grootste aandeelhouder van Aston Martin zijn geworden. Het voorstel van Investindustrial en Geely werd echter door de raad van bestuur van Aston Martin verworpen.

“Die operatie zou de belangen van de andere aandeelhouders sterk hebben doen verwateren”, merkte Stroll daarbij nog op. “In wezen was het voorstel deze partijen niet minder dan een verdoken overnamebod.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00