Aandeelhouders Aston Martin verhogen kapitaal voor derde keer in een jaar

De aandeelhouders van de Britse autobouwer Aston Martin zijn akkoord gegaan met een kapitaalverhoging van 125 miljoen pond (138,5 miljoen euro) die het bedrijf wil doorvoeren. Dat heeft de top van Aston Martin bekend gemaakt. De Britse constructeur had de operatie al in oktober aangekondigd.

Aston Martin maakt een moeilijke periode door en de bijkomende middelen zouden het bedrijf de ruimte moeten bieden om opnieuw orde op zaken te stellen. Het is al de derde kapitaalverhoging die Aston Martin dit jaar heeft moeten aankondigen.

Mercedes-Benz

In de plannen voor de kapitaalverhoging is voorzien dat de Duitse autobouwer Daimler (Mercedes-Benz) zijn aandeel in Aston Martin over een periode van drie jaar tot 20 procent zou opvoeren. Daimler zou door die operatie één van de grootste aandeelhouders van de Britse sportwagenbouwer worden.

Voorzien is dat de Duitse autobouwer aandelen krijgt in ruil voor de uitbreiding van een bestaande overeenkomst voor levering van onderdelen aan Aston Martin. Tevens zou het Britse bedrijf toegang kunnen krijgen tot een aantal innoverende technologieën die Daimler – onder meer op het gebied van hybride en elektrische mobiliteit – heeft ontwikkeld. Daimler zou echter geen financiële middelen in Aston Martin investeren.

Eerder dit jaar maakte een consortium rond de Canadese miljardair Lawrence Stroll bekend een belang van 25 procent in Aston Martin te zullen nemen. In juni haalde de autobouwer vervolgens nog eens een bedrag van 152 miljoen pond op.

Plannen

Aston Martin maakt een moeilijke periode door. Het Britse merk werd al geruime tijd door financiële moeilijkheden geplaagd. Die situatie werd door de coronacrisis nog verergerd. Met de steun van Lawrence Stroll en Mercedes-Benz hoopt Aston Martin echter een ommekeer te kunnen realiseren.

Het Britse merk wil tegen het midden van dit decennium een jaarlijkse verkoop van 10.000 exemplaren realiseren. Dat zou het bedrijf een omzet van 2 miljard Britse pond en een winst van 500 miljoen pond per jaar moeten opleveren. 

Stroll liet zich eerder al ontvallen de positie van Aston Martin op de markt voor luxe sportwagens sterk te willen verbeteren. Hij slaagde er ook in om Zelon Holdings en Permian Investments Partners als investeerders aan te trekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20