Aston Martin zet CEO aan de deur tot grote vreugde van beleggers

De noodlijdende Britse luxewagengroep Aston Martin ontslaat dinsdag zijn CEO Andy Palmer en vervangt hem door Mercedes-AMG-baas Tobias Moers. Beleggers weten met hun vreugde geen blijf en sturen het aandeel tot 40 procent hoger.

Palmer stond zes jaar aan het hoofd van Aston Martin. Hij kwam aan boord op een al stevig verlieslatend moment voor het bedrijf. In 2013 boekte de autoproducent 25 miljoen pond (28 miljoen euro) verlies.

De verliezen zijn nooit gekeerd, behalve één keer. In 2017 maakte het bedrijf voor het eerst in tien jaar weer winst door de lancering van de DB11. Vanaf de jaren daarna werd er vooral gerekend op de DBX, de eerste SUV van Aston Martin. Die zou dit jaar uitkomen, maar door het coronavirus moest de release daarvan uitgesteld worden tot na de zomer.

Beurswaarde

In het eerste kwartaal van dit jaar verloor Aston Martin 120 miljoen pond. Een jaar eerder was dat nog maar 17 miljoen pond. De omzet daalde met 60 procent naar 79 miljoen pond.

Ook op de beurs heeft Aston Martin met heel wat tegenwind te kampen. Het bedrijf noteert nog maar sinds oktober 2018 op de Londense tabellen, maar zag zijn beurswaarde sindsdien al 97,5 procent afkalven.

Mercedes

De Canadese eigenaar Lawrence Stroll, die sinds begin dit jaar het bedrijf in handen heeft na een reddingsoperatie van 182 miljoen pond, vond het tijd voor een wissel van de wacht en stuurt Palmer naar de uitgang. Hij wordt vervangen door de Duitser Tobias Moers, die sinds 2013 aan het hoofd stond van Mercedes-AMG.

Ook voor de beurskoers is dat goed nieuws. Het aandeel stijgt dinsdag naar stratoferische hoogtes. Op zijn hoogste punt stond het 41 procent hoger dan maandag, iets na de middag staat het op een winst van 33 procent. Eén aandeel kost nu rond de 50 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20