Aston Martin kwakkelt verder, maar nieuw model moet tij keren

De Britse autoproducent Aston Martin heeft af te rekenen met een verlies dat bijna dubbel zo groot is als in 2018. In een reactie op het nieuws daalde het aandeel met 15 procent.

In 2019 zag het Britse automerk het verlies voor belastingen oplopen tot 104 miljoen pond (123 miljoen euro), komende van 68 miljoen pond (80 miljoen euro). De omzet daalde met 9 procent tot 997 miljoen pond (1,17 miljard dollar). ‘We hebben nu de mogelijkheid om de voorraad te verkleinen en dus het evenwicht te vinden tussen vraag en aanbod’, stelt CEO Andy Palmer het optimistisch.

Momenteel zit het Britse automerk midden in een herstructurering, als gevolg van de aankondiging van de Canadese miljardair Lawrence Stroll. Hij telde eind januari 500 miljoen pond neer voor een minderheidsbelang in Aston Martin. Met die investering maait Stroll het gras weg voor de voeten van het Chinese Geely. Die is vooral bekend als eigenaar van het Zweedse Volvo.

Nieuw SUV-model

En er is nog meer slecht nieuws voor het favoriete automerk van filmpersonage James Bond. Financieel directeur Marc Wilson houdt het vroeger dan verwacht voor bekeken bij Aston Martin. Hij vertrekt eind april ‘in goed onderling overleg’, maar een opvolger is nog niet bekend.

Alle hoop ligt nu bij het nieuwe SUV-model. De eerste leveringen van de DBX, want zo heet de nieuwe bolide, zijn voorzien voor de zomer. Alleen dreigt het nieuwe coronavirus ook hier roet in het eten te gooien, want Covid-19 kan impact hebben op de aanvoer van Chinese onderdelen. Al is er zeker nog genoeg voorraad voor een dikke maand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20