Saoedi-Arabië wil zijn nationale militaire industrie verder versterken

Saoedi-Arabië zal het volgende decennium meer dan 20 miljard dollar investeren in zijn binnenlandse militaire industrie. Dat heeft Ahmed bin Abdulaziz Al-Ohali, de gouverneur van de General Authority for Military Industries (Gami), de regulator van de Saoedische militaire industrie, aangekondigd.

De plannen kaderen in een strategie van Saoedi-Arabië om de eigen militaire uitrusting minder afhankelijk te maken van import uit het buitenland. Saoedi-Arabië wil daarom meer wapens en militaire systemen in eigen land ontwikkelen en produceren. Bedoeling is dat tegen het einde van dit decennium 50 procent van de Saoedische militaire budgetten lokaal kunnen worden uitbesteed.

Joint-venture

‘De regering van Saoedi-Arabië heeft een plan opgesteld om de volgende tien jaar 10 miljard dollar in zijn nationale militaire industrie te investeren,’ benadrukte Al-Ohali in een commentaar op de beslissing. ‘Een even groot bedrag zal worden vrijgemaakt voor nationale projecten van onderzoek en ontwikkeling in de militaire sector.’

Al-Ohali voegde eraan toe dat Saoedi-Arabië tegen eind dit decennium ongeveer 4 procent van zijn militaire uitgaven voor onderzoek zal reserveren. Momenteel vertegenwoordigt onderzoek amper 0,2 procent van de totale Saoedische militaire budgetten.

Gemeld werd tevens dat Saudi Arabian Military Industries (Sami), een volledige dochteronderneming van het Saoedische Public Investment Fund (PIF), met het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin een overeenkomst voor de lancering van een joint-venture heeft gesloten. ‘De samenwerking moet de Saoedische binnenlandse defensiecapaciteiten versterken,’ merken woordvoerders van Sami op.

De samenwerking moet Saoedi-Arabië gemakkelijker toegang tot militaire spitstechnologie bieden. Daarnaast wordt eveneens gerekend op een overdracht van expertise in de productie van militaire producten en diensten. Sami verwacht verder dat de samenwerking ook de lokale tewerkstelling zal bevorderen. Sami krijgt in de joint-venture een aandeel van 51 procent. Lockheed Martin verwerft de rest van de aandelen.

Lockheed Martin is sinds 1965 in Saoedi-Arabië aanwezig. Toen werd een eerste exemplaar van het militaire transportvliegtuig C-130 Hercules aan het Saoedische leger geleverd. Sindsdien heeft Lockheed Martin het Saoedische leger onder meer met luchtafweersystemen, maritieme systemen en satellietcommunicatie uitgerust. Het Amerikaanse bedrijf stond tevens in voor de opleiding van Saoedisch legerpersoneel.

Vrouwen

Voortaan worden in het Saoedische leger ook vrouwen toegelaten. Dat heeft het Saoedische ministerie van defensie aangekondigd. Opgemerkt wordt dat functies in het Saoedische leger tussen de graden van soldaat tot sergeant voor vrouwen worden opgesteld. Vrouwelijke kandidaten moeten tussen 21 en 40 jaar oud zijn en minstens 1,55 meter groot zijn.

Wie in aanmerking voor een legerfunctie wil komen, moet een diploma hoger middelbaar onderwijs kunnen voorleggen. Overheidsambtenaren worden echter uitgesloten, net zoals Arabische vrouwen die met een buitenlandse man zijn gehuwd. Mannelijke kandidaten moeten tussen 17 en 40 jaar oud zijn en minstens 1,60 meter groot zijn.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman wil dat vrouwen intensiever aan de nationale economie kunnen deelnemen. Een aantal functies die vroeger voor mannen waren voorbehouden, worden daardoor voortaan ook voor vrouwen opengesteld. Onder meer kunnen vrouwen inmiddels in restaurants als serveerster werken of in supermarkten achter de kassa plaatsnemen.

Saoedi-Arabië maakte twee jaar geleden al bekend dat het zijn leger voor vrouwen zal openstellen. Toen werd ook bepaald dat Saoedische vrouwen voortaan zonder een uitdrukkelijke toelating van een mannelijk familielid een reis naar het buitenland zouden mogen ondernemen.

Meer