Saoedi-Arabië is grootste wapenimporteur, VS grootste exporteur

Meer dan een derde van de wapens die in de afgelopen vijf jaar wereldwijd werden verkocht, was afkomstig uit de Verenigde Staten. Landen in het Midden-Oosten waren goed voor de grootste stijging van de import van wapens, volgens een Zweeds onderzoeksinstituut.

De Verenigde Staten namen in de periode 2016-2020 37 procent van de wereldwijde wapenverkoop voor hun rekening en verkochten wapens aan 96 landen. Bijna de helft van de verkochte wapens werden uitgevoerd naar het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De Amerikaanse export steeg met met 15 procent tegenover de periode 2011-2015.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland – drie van ’s werelds grootste wapenexporteurs – zagen hun uitvoer de hoogte ingaan, maar de daling van de export uit Rusland en China deed de globale stijging voor het eerst in meer dan tien jaar teniet, aldus het SIPRI.

Grote contracten

Volgens het onderzoeksinstituut is dit de eerste keer sinds 2001-2005 dat het volume van de wapenleveringen tussen landen niet steeg tegenover de vorige periode van vijf jaar. Maar analisten menen dat het echter nog te vroeg is om te zeggen of de dalende trend ook na de pandemie zal aanhouden.

‘De economische impact van de Covid-19-pandemie zou ervoor kunnen zorgen dat sommige landen hun wapeninvoer in de komende jaren heroverwegen’, zei Pieter Wezeman, onderzoeker bij het SIPRI Arms and Military Expenditure Programme. ‘Maar tegelijkertijd, zelfs op het hoogtepunt van de pandemie in 2020, hebben verschillende landen grote contracten getekend voor grote wapens.’

De Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld ondertekenden onlangs een overeenkomst met de Verenigde Staten voor de aankoop van 50 F-35-gevechtsvliegtuigen en 18 gewapende drones, als onderdeel van een deal van 23 miljard dollar (19 miljard euro).

Landen in het Midden-Oosten waren goed voor de grootste stijging van de globale wapenimport, met een stijging van 25 procent in 2016-20 tegenover 2011-2015. ’s Werelds grootste wapenimporteur Saoedi-Arabië verhoogde zijn wapeninvoer met 61 procent en Qatar met maar liefst 361 procent.

Lees ook: 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20