Samsung en Micron waarschuwen dat China’s lockdown geheugenchip productie kan beïnvloeden

Samsung Electronics en Micron Technology, twee van ’s werelds grootste fabrikanten van geheugenchips, hebben gewaarschuwd dat een Covid-19 lockdown in de Chinese stad Xi’an gevolgen kan hebben voor hun chipproductie bases in het gebied.

Micron zei op woensdag dat de lockdown zou kunnen leiden tot vertragingen in de levering van zijn DRAM-geheugenchips, die op grote schaal worden gebruikt in datacenters. Het bedrijf zei dat de strenge beperkingen, die eerder deze maand van kracht zijn geworden, steeds moeilijker op te vangen zijn. Bovendien hebben ze tot een inkrimping van het personeelsbestand op zijn productielocatie geleid.

Samsung Electronics zei woensdag ook dat het tijdelijk de activiteiten zal aanpassen in zijn productiefaciliteiten in Xi’an voor NAND-flashgeheugenchips. Die worden gebruikt voor gegevensopslag in datacenters, smartphones en andere technische gadgets.

Leveringsnetwerk

Chinese ambtenaren hebben sinds 23 december strenge reisbeperkingen ingesteld voor verplaatsingen binnen en vanuit Xi’an. De actie ligt in lijn met het streven van Peking om uitbraken onmiddellijk in te dammen zodra ze zich voordoen.

“We schakelen onze wereldwijde toeleveringsketen in, inclusief onze partners in onderaanneming, om onze klanten te helpen met de levering van deze DRAM-producten”, zegt Micron in een blogbericht. “We verwachten dat deze inspanningen ons in staat zullen stellen om aan het grootste deel van de vraag van onze klanten te voldoen, hoewel er op korte termijn enige vertragingen kunnen optreden terwijl we ons netwerk activeren,” schrijft het bedrijf.

Micron voegde eraan toe dat het eraan werkte om het risico van virusoverdracht tot een minimum te beperken. Het bedrijf liet weten dat het maatregelen had genomen zoals fysieke afstand houden en testen ter plaatse, en dat het vaccinatie aanmoedigde.

Lage voorraad

Samsung heeft twee productielijnen in Xi’an waar geavanceerde NAND-flashproducten worden gemaakt, die goed zijn voor 42,5 procent van zijn totale productiecapaciteit voor NAND-flashgeheugen en 15,3 procent van de totale wereldwijde productiecapaciteit, volgens analyseprovider TrendForce.

Volgens analisten uit Seoel zouden de chips die in de NAND-fabriek van Samsung in Xi’an worden gemaakt voornamelijk naar de Chinese markt gaan, met beperkte zendingen naar overzeese bestemmingen. De grootste vraag naar het soort chips dat in de fabriek wordt gemaakt, blijft afkomstig van Chinese serverbedrijven.

In een winstgesprek eind oktober zei Samsung dat het het kwartaal juli-september was ingegaan met een lage voorraad NAND-chips, en dat het van plan was het voorraadniveau in dat kwartaal te normaliseren. Verwacht wordt dat het bedrijf in januari de resultaten voor oktober-december bekend zal maken.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20