Sabam serveert horeca rekening voor muziek die niet gespeeld werd

Auteursrechtenorganisatie Sabam legt horeca-uitbaters alsnog een rekening voor van tijdens de lockdownperiode. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Nochtans had federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne 19,1 miljoen euro aan overheidssteun gegeven aan Sabam om die periode te overbruggen.

“Om cynisch van te worden”

Ondanks een ruime som overheidssteun aan auteursrechtenorganisatie Sabam, blijven handelaars geconfronteerd worden met de kosten voor muziek die niet werd afgespeeld. De overheidssteun diende om zaakvoerders een vrijstelling van betaling te gunnen, aangezien er eerder protest was tegen de facturen van Sabam. In de Gazet van Antwerpen getuigen horeca-uitbaters: “De vrijstelling dekt niet de hele lockdownperiode”, zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association. “Ondanks de sterke inspanningen van Horeca Vlaanderen betalen we alsnog voor vijf maanden muziek die we nooit hebben gespeeld.”

Johan Peeters, een Antwerpse restaurantuitbater, zegt ondanks de aftrek toch 800 euro te mogen betalen voor zijn twee zaken. “Ik heb gewoon de tijd en de moed niet meer om me ertegen te verzetten. Om cynisch van te worden.”

Ook Eva Berghmans, B&B-uitbaatster, kreeg een factuur in de bus ook al klonk maandenlang geen noot door haar luidsprekers. Haar vraag voor compensatie wordt afgewezen, daarbovenop mocht ze een aanmaning van de gerechtsdeurwaarder ontvangen. Aangezien een rechtszaak te duur en tijdrovend is, ziet Berghmans geen andere keuze voor zich dan de factuur te betalen.

19,1 miljoen euro federale steun

Elk jaar moeten handelaars een vergoeding betalen aan Unisono, een platform van Sabam, PlayRight en SIMIM voor de auteursrechten van de muziek die ze in hun zaken afspelen. Met de lockdown zagen handelaars zich gedwongen de deuren te sluiten, en de eerste maand voorzag Sabam een vrijstelling voor de auteursrechten.

De lockdown duurde echter een pak langer dan slechts één maand, toch moesten horeca-uitbaters de rechten betalen voor muziek die ze niet afspeelden. Uiteindelijk kwam dat tot een conflict, waarbij de Brusselse horecafederatie en het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen een gezamenlijke klacht indiende. Horeca Vlaanderen riep zijn leden op de overeenkomst met Sabam niet te verlengen.

Uiteindelijk kwam minister van Economie Pierre-Yves Dermagne met een steunpakket van 19,1 miljoen euro over de boeg. Ongeveer 16 miljoen daarvan zou gebruikt zijn om een korting te geven aan handelaars, maar de vrijstelling van Sabam dekt niet de volledige sluitingsperiode van de horeca. Volgens Sabam volstond het geschonken bedrag niet om de volledige sluitingsperiode te kunnen overbruggen. Volgens hen is het een geste om maar de helft van de contractuele periode aan te rekenen.

(jvdh)

Meer