Hoger dan Dom van Keulen: ’s Werelds hoogste onshore windmolentoren wordt door Deens bedrijf op poten gezet

Het Deense bedrijf Vestas kondigt de bouw aan van een windturbinetoren op land met een naafhoogte van 199 meter, waardoor het “de hoogste onshore toren voor windturbines ter wereld” wordt. Ter vergelijking: de Dom van Keulen, de bekende gotische kathedraal van die Duitse stad, is 157 meter hoog.

De hoogte van de toren maakt het mogelijk sterkere en constantere wind te oogsten, en zo de jaarlijkse elektriciteitsproductie van de turbine op te drijven, klinkt het in een persbericht.

Voor turbine van 7 megawatt

Vestas werkt samen met het Duitse bouwbedrijf Max Bögl aan de hoge windmolentoren. Die laatste zal bestaan uit een combinatie van beton en staal, en eigen technologieën van de twee bedrijven combineren. Hij is ontworpen voor Vestas‘ “best renderende” onshore windturbine; de V172, die een vermogen van 7 megawatt (MW) heeft. Het is de bedoeling dat hij in Duitsland en Oostenrijk wordt gebruikt. De installatie zal in 2025 worden aangeboden, zo schrijft de zakensite CNBC.

“De V172-7.2MW op een toren van 199 meter bevestigt ons marktleiderschap in Duitsland en Oostenrijk”, stelt Jens Kück, vicepresident sales Centraal-Europa bij Vestas. “Het toont ons vermogen om het rendement van onze windturbines voortdurend te verhogen door middel van nieuwe technologieën om de ambitieuze uitbreidingsdoelstellingen voor windenergie op land in Duitsland te realiseren.”

Ook hoger dan het Vrijheidsbeeld

Torens zijn belangrijke onderdelen van een windturbine; zo rusten cruciale onderdelen, zoals de gondel en de bladen, erop.

Het Amerikaanse ministerie van Energie definieert de naafhoogte van een turbine als “de afstand van de grond tot het midden van de rotor van de turbine”.

Het ministerie voegt hieraan toe dat de naafhoogte voor onshore, utility-scale turbines “sinds 1998-1999 met 66 procent is toegenomen, tot ongeveer 94 meter in 2021”. Dit is ongeveer dezelfde hoogte als het Vrijheidsbeeld. Met 199 meter zou de naafhoogte van Vestas dus ook aanzienlijk hoger dan dit monument zijn.

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20