Ryanair wil in Europa 5.000 extra medewerkers aanwerven

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair wil van de trage heropleving van de luchtvaartsector, die door de coronacrisis zwaar was getroffen, gebruik maken om een sterke groei te realiseren. In een tijdsbestek van een half decennium wil Ryanair zijn trafieken met 25 miljoen passagiers per jaar uitbreiden.

Dat heeft Michael O’Leary, topman van de Ierse maatschappij, gezegd. Daarmee zou de maatschappij erop rekenen een trafiek van 225 miljoen reizigers per jaar te kunnen halen.

Slots

“Luchtvaartmaatschappijen behoren tot de sectoren die door de coronacrisis het meest zijn getroffen, want de uitbraak van het virus leidde tot uitgebreide beperkingen op internationale reizen”, merkt het persbureau Reuters op.

Twee jaar geleden, voor het uitbreken van de coronacrisis, vervoerde Ryanair 149 miljoen passagiers. Het bedrijf zei eerder al te verwachten dat aantal volgend jaar te zullen overschrijden.

Ryanair hoopt vervolgens snel te kunnen uitbreiden, dankzij de overname van luchthavenslots van noodlijdende of verdwenen rivalen. De Ierse maatschappij verwacht nu een groei van 50 procent over een periode van vijf jaar, vergeleken met een eerdere groeiverwachting van 33 procent.

Die groei betekent ook een uitbreiding van het personeelsbestand. Ryanair betoogde over een periode van vijf jaar in heel Europa 5.000 medewerkers – waaronder piloten, cabinepersoneel en ingenieurs – te zullen aanwerven.

De maatschappij zal de volgende vijf jaar ook 210 toestellen van het type Boeing 737 Max aan zijn vloot toevoegen. Het type betekent volgens Ryanair, dankzij een verhoogde betrouwbaarheid en een lager brandstofverbruik, een gamechanger in de luchtvaart.

De 737 Max werd pas eind vorig jaar opnieuw operationeel, na bijna twee jaar aan de grond te hebben gestaan wegens twee dodelijke crashes.

Groei

Ryanair had eerder verwacht over drie jaar een trafiek van 200 miljoen passagiers te kunnen bereiken. “Dit suggereert dat de pandemie de groeiplannen van Ryanair op lange termijn niet al te ver uit koers heeft geslagen”, merkt Reuters op.

“Andere luchtvaartmaatschappijen zijn daarentegen tot zware bezuinigingen gedwongen. EasyJet, de belangrijkste Britse rivaal van Ryanair, kondigde onlangs aan 1,2 miljard pond op te halen om het herstel door te kunnen komen.”

“De coronapandemie heeft aan de luchtvaart en het toerisme in Europa een ongekende klap toegebracht”, betoogde O’Leary. “Alleen Ryanair heeft deze crisis gebruikt om aanzienlijk meer vliegtuigorders te plaatsen, zijn luchthavenpartnerschappen uit te breiden en om lagere exploitatiekosten veilig te stellen, zodat we aan onze reizigers nog lagere tarieven kunnen aanbieden.”

Meer