Ryanair verkleint kwartaalverlies, maar waarschuwt voor onzekere maanden

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair boekte tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar een verlies van 96 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 306 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft de Ierse budgetvlieger bekendgemaakt.

Ryanair bevestigde tevens voor zijn volledige boekjaar, dat eind maart wordt afgesloten, een verlies tussen 250 miljoen euro en 450 miljoen euro te verwachten.

Omikron

Ryanair realiseerde tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar een omzet van 1,47 miljard euro, tegenover 0,34 miljard euro inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De Ierse vliegtuigmaatschappij merkte daarbij op dat de trafieken een sterk herstel hebben laten optekenen. 

Ryanair vervoerde tijdens die periode 31,1 miljoen klanten. Dat betekende een stijging met 286 procent tegenover het laatste kwartaal het jaar voordien. De bezettingsgraad van de vliegtuigen liep met 14 procentpunt op tot 84 procent.

Tegelijkertijd merkte de maatschappij op dat de Omikron-variant van het coronavirus een ongunstige impact heeft gehad op de boekingen voor de voorbije eindejaarsperiode.

Ook tijdens de laatste drie maanden van het voorbije jaar voelde de luchtvaartindustrie nog steeds de impact van de coronacrisis. Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de pandemie, had Ryanair tijdens dezelfde periode nog een winst van 88 miljoen euro kunnen melden.

Het bedrijf waarschuwde tevens dat de moeilijke periode nog niet voorbij is. Daarbij gaf Ryanair aan de volgende maanden ook met tariefverlagingen te zullen moeten werken om voldoende trafieken te kunnen aantrekken.

Onzeker

“Hoewel de boekingen recent, dankzij de versoepeling van de reisbeperkingen, zijn verbeterd, blijft de vraag naar vliegtuigreizen beperkt”, merkte Michael O’Leary, chief executive van Ryanair, op. “Bovendien beslissen vele passagiers vaak pas kort voor hun reis te boeken.”

“Vliegtuigreizen zullen dus ook voor de volgende maanden met lagere prijzen moeten worden gestimuleerd. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal van het fiscale jaar blijven bijzonder onzeker.”

“Er zal voor de volgende periode nog altijd met verstoringen door de coronapandemie rekening moeten worden gehouden vooraleer de wereldwijde luchtvaart zich definitief zal herstellen”, stipte O’Leary nog aan.

Ryanair betoogde nog dit boekjaar iets minder dan 100 miljoen passagiers te zullen vervoeren. De maatschappij bevestigde verder momenteel duizend piloten te rekruteren, samen met tweeduizend andere bemanningsleden.

Ryanair wil de volgende vijf jaar een vloot van ongeveer 620 vliegtuigen uitbouwen. De maatschappij wil daarmee 225 miljoen passagiers per jaar vervoeren.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.