Ryanair verdubbelt voorspeld jaarlijks verlies door Omikron

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht een dubbel zo groot jaarlijks verlies dan voorspeld als gevolg van de impact van de Omikron-variant.

De luchtvaartsector is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronapandemie. Ryanair verwacht nu een jaarlijks verlies van 250 miljoen tot 450 miljoen euro. Eerder had het een verlies van 100 miljoen tot 200 miljoen euro voorspeld, weet Irish Examiner.

Reisbeperkingen

Het aantal boekingen voor eindejaarsvakanties is sterk gedaald. Dat zou onder andere een direct gevolg zijn van het reisverbod voor niet-essentiële reizigers van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk en Duitsland en de opschorting van alle EU-vluchten van en naar Marokko.

Ryanair heeft de verwachtingen voor het verkeer in december verlaagd van een 10 à 11 miljoen passagiers tot 9 à 9,5 miljoen passagiers. De luchtvaartmaatschappij heeft ook haar prognose voor het verkeer in januari verlaagd van 10 miljoen naar 6 à 7 miljoen.

De maatschappij zou nu wachten tot januari om haar schema’s voor februari en maart te herzien, “aangezien er meer wetenschappelijke informatie beschikbaar komt over de Omikron-variant, de impact ervan op ziekenhuisopnames, de Europese bevolking en/of reisbeperkingen”.

1 miljard verlies

Volgens de huidige voorspellingen verwacht Ryanair dat het verkeer in het ‘coronajaar’ tot eind maart (van maart 2021 tot maart 2022 dus) onder de 100 miljoen passagiers zal liggen. Eerder dit jaar lag die voorspelling boven de 100 miljoen.

Begin november kondigde Ryanair een nettoverlies aan van 48 miljoen euro voor het eerste halfjaar van 2021 tegenover 411 miljoen euro een jaar eerder. Ryanair leed in 2020-2021 zijn slechtste financiële jaar ooit, met een verlies van ongeveer 1 miljard euro, en kondigde aan ongeveer 3.000 banen te schrappen, ofwel 15 procent van zijn personeelsbestand.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20