Ryanair-topman wil verguisde 737 MAX weer inzetten: ‘In november hopen we eerste levering te ontvangen’

Ryanair – traditioneel een van de grootste afnemers van het verguisde vliegtuigmodel Boeing 737 MAX – hoopt in november de eerste toestellen geleverd te krijgen die het bestelde voor het vliegtuig wereldwijd aan de grond gezet werd door twee dodelijke crashes. Dat maakte CEO Michael O’Leary woensdag bekend. 

Deze week houdt Boeing een reeks testvluchten met de 737 MAX 2.0, nadat luchtvaartregulators wereldwijd het model ongeschikt achtten voor de commerciële luchtvaart. Dit na twee dodelijke vliegtuigongevallen begin 2019 waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. Productiefouten lagen aan de basis van de crashes. 

‘De eerste testvlucht dinsdag lijkt goed verlopen te zijn. Als dat blijft voortduren hopen we onze eerste 30 à 40 toestellen in ontvangst te nemen tegen de zomer van 2021. Dan kunnen we opnieuw denken aan groei’, vertelt O’Leary aan persagentschap Reuters. 

Ryanair is Europa’s grootste lagekostenmaatschappij. Nog voor het vliegtuigmodel in opspraak raakte, plaatste het een bestelling van 210 MAX jets. Nu is Ryanair in gesprek met Boeing over compensaties voor de vertragingen in de leveringen, die normaal vorig jaar moesten plaatsvinden. 

Eind vorig jaar legde Boeing de productie stil omdat luchtvaartregulatoren meer tijd nodig hadden om het vliegtuig te (her)keuren. 

‘Als de Amerikaanse luchtvaartautoriteit de 737 MAX certifieert voor de commercieel gebruik in Noord-Amerika, hopen we in november onze eerste leveringen te ontvangen’, aldus de Ryanair-topman.

De compensatiebesprekingen worden pas afgerond nadat Boeing het schema voor de opleveringen heeft bevestigd, gaf hij nog mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20