Ryanair haalt ticketprijzen naar beneden omdat boekingswebsites vluchten niet meer aanbieden

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft zijn ticketverkoop zien afnemen nadat bekende online boekingswebsites opeens geen Ryanairvluchten meer aanboden aan hun bezoekers. Dat maakte het bedrijf zelf bekend. Ryanair is strijdvaardig en schiet met scherp op onder meer Booking.com.

In het nieuws: Ryanair ziet zijn ticketverkoop dalen nadat vluchten van bepaalde boekingswebsites werden gehaald.

  • Ryanair beweert dat “de meeste” van de bekende boekingswebsites begin december vluchten van de lagekostenmaatschappij geschrapt hebben. Dat schrijft The Guardian. Het gaat om onder meer Booking.com, Kiwi en Kayak.
  • Nog volgens de luchtvaartmaatschappij zorgen deze websites voor “slechts een klein deel” van alle verkochte tickets. Tegelijk moest het toegeven dat de actie het bezettingspercentage voor vluchten in december en januari met 1 à 2 procent beïnvloed had en de opbrengsten op korte termijn zullen verminderen.
  • Op lange termijn zou het verdwijnen van Ryanair-vluchten van sites als Booking.com geen verdere invloed hebben, aldus Ryanair. Het gaat ervan uit dat er geen grote gevolgen zijn voor de vooruitzichten wat betreft opbrengsten of bezettingsgraad.

Het antwoord: Ryanair haalt de ticketprijzen naar beneden.

  • Om op korte termijn het aantal verkochte tickets weer op te halen, biedt Ryanair nu tickets aan goedkopere prijzen aan. Bij 400.000 vluchten tussen januari en maart gaat er 10 procent van de ticketprijs af.
  • Geheel in de rebelse stijl die ook CEO Michael O’Leary kenmerkt, haalde het bedrijf uit naar de bookingwebsites, die extra kosten zouden aanrekenen. De verwijdering van Ryanair-vluchten wordt zelfs verwelkomd.

“Ryanair zal reageren op deze welkome verwijdering van onze vluchten van online reisagentwebsites door de tarieven waar nodig te verlagen om alle passagiers aan te moedigen rechtstreeks te boeken op Ryanair.com, waar ze gegarandeerd altijd de laagste tarieven krijgen. Zonder extra kosten van online reisagentwebsites, valse contactgegevens of andere prijs- en terugbetalingsfraude.”

Ryanair in een statement

Reden onbekend

Uitgezoomd: de problemen tussen Ryanair en de boekingswebsites zijn al langer aan de gang.

  • Ryanair zegt niet te weten waarom de boekingswebsites opeens vluchten offline haalden. De maatschappij denkt wel dat het te maken kan hebben met een uitspraak van een Ierse rechtbank. Die verbood de firma Flightbox om nog langer op automatische wijze informatie van de Ryanair-website te halen om de verkregen info dan aan te bieden aan boekingswebsites. Die praktijk is onwettig, oordeelde de rechtbank.
  • Op Google Flights vind je wel nog Ryanair-vluchten, iets waar het bedrijf wel blij mee is. Google rekent immers “geen extra verborgen prijsverhogingen” aan, zegt Ryanair.
  • De actie van onder andere Booking.com, Kiwi en Kayak is eigenlijk een zoveelste hoofdstuk in een ruzie tussen die bedrijven en Ryanair, merkt The Guardian op. Ryanair heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak lopen tegen Booking.com en een aantal dochterbedrijven. Beide bedrijven beschuldigen elkaar van het afpakken van klanten.
Meer