Telecomnetwerken in Rusland binnenkort een stuk onbetrouwbaarder na exit van Nokia en Ericsson

Wanneer de fabrikanten van telecomapparatuur Nokia en Ericsson eind dit jaar Rusland verlaten, zullen Russische gebruikers te maken krijgen weggevallen netwerken, trage internetsnelheden en slechte telefoonverbindingen.

Waarom is dit belangrijk?

Nokia en Ericsson waren lange tijd uitgesloten van sancties gericht op Rusland. Hierdoor bleven ze belangrijke telefoonnetwerken in het land draaiend houden. Dat verandert echter vanaf januari, wanneer de westerse sancties ook gaan gelden voor de twee Noord-Europese bedrijven.

De essentie: Russische telecomgebruikers krijgen na het vertrek van het duo te maken met een onbetrouwbaar cellulair netwerk. Dat zeggen verschillende bronnen uit de telecomsector tegen persagentschap Reuters

  • Ericsson en Nokia, die samen een groot deel van de markt voor telecomapparatuur in Rusland voor hun rekening nemen, zijn belangrijke producenten van telecom-antennes, hardware en netwerkkabels.
  • Ze leveren ook de cruciale software waarmee verschillende onderdelen van het netwerk kunnen samenwerken.
  • “We werken toe naar het einde van het jaar en dat is wanneer alle vrijstellingen van sancties aflopen”, vertelde Carl Mellander, financieel directeur van Ericsson, aan Reuters. Pekka Lundmark, de CEO van Nokia, sloot zich aan bij zijn collega. “Onze exit zal volledig zijn. We gaan niets aan Rusland leveren.” 

Achterstand: Om het vertrek van de twee telecomreuzen op te vangen besloot Maksut Shadaev, Russisch minister van Communicatie en Massamedia, eerder dit jaar om vier Russische telecombedrijven aan te stellen als vervangers.

  • “Dit zal ons in staat stellen om de moderne productie van telecomapparatuur in Rusland te organiseren”, aldus de minister.
  • Dankzij het initiatief zijn telecombedrijven in Rusland de afgelopen maanden minder afhankelijk geworden van Nokia of Ericsson. Russische producenten hebben hun marktaandeel vergroot van 11,6 procent in 2021 naar 25,2 procent dit jaar.
  • Desondanks zullen Russische telecomnetwerken een flinke achterstand oplopen op het Westen, voornamelijk op het gebied van 5G.
  • “Als deze situatie jaren aanhoudt, kunnen Russische cellulaire netwerken qua dekking terugkeren naar de toestand van eind jaren negentig. Toen was hun dekking beperkt tot de grote steden en rijke voorsteden”, zegt Leonid Konik, hoofdredacteur van het Russische ComNews.
  • “Russische bedrijven hebben afgelopen jaar op grote schaal reserve-onderdelen verzameld, maar die hoeveelheden zijn niet genoeg om een stabiel netwerk op lange termijn te onderhouden”, zegt Konik. 
  • Een gebrek aan software-updates van Nokia en Ericsson kan daarnaast leiden tot netwerkstoringen of cyberaanvallen.

Plattelandsgebieden: Volgens deskundigen zullen plattelandsgebieden als eerste worden afgesloten, omdat exploitanten daar hun apparatuur vandaag gaan halen om de stedelijke netwerken te versterken. De Chinese maker van telecomapparatuur Huawei blijft voorlopig wel software-updates leveren en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, maar is gestopt met de verkoop van nieuwe apparatuur in Rusland, aldus insiders aan Reuters.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20