Huawei is definitief niet meer welkom in Zweden. Het Zweedse Ericsson vreest nu voor mogelijke represailles

Een Zweedse hoge rechtbank heeft woensdag een uitspraak van een lagere rechtbank bevestigd, dat Huawei ervan verbiedt om 5G-apparatuur in het land te verkopen. Het is een nieuwe flinke tegenslag voor het Chinese telecombedrijf dat hoopte een comeback te maken.

In 2020 verbood de Zweedse toezichthouder PTS Huawei onverwacht om 5G-apparatuur aan Zweedse mobiele bedrijven te leveren. Zweedse veiligheidsdiensten hadden namelijk hun bezorgdheid geuit over de veiligheid van het netwerk voor zijn gebruikers. Als reactie op het besluit stapte de Chinese technologiereus naar de rechter.

Een Zweedse rechter oordeelde echter dat het verbod gegrond was. “De veiligheid van Zweden is van zwaarwegend belang en de administratieve rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat alleen de nationale veiligheidsdiensten een totaalbeeld hebben van de veiligheidssituatie en de dreiging voor Zweden. Op basis van hun bevindingen achten wij het verbod gegrond” zei de rechtbank in een verklaring

En nu, een jaar later, stelt ook het Zweedse Hof van Beroep dat het verbod op Huawei-apparatuur behouden zal blijven. Hierdoor moeten telecombedrijven in het land vóór 1 januari 2025 apparatuur van Huawei en de Chinese rivaal ZTE verwijderen uit de bestaande infrastructuur.

De Zweedse afdeling van Huawei zei in een reactie dat het teleurgesteld is in het vonnis. “We zullen de uitspraak analyseren en onze volgende stappen evalueren, met inbegrip van andere rechtsmiddelen onder de Zweedse wetgeving en de EU-wetgeving, om onze legitieme rechten en belangen te blijven waarborgen,” aldus het bedrijf.

Druk vanuit Washington

Europese regeringen hebben de controle op Chinese bedrijven die 5G-netwerken bouwen aangescherpt na diplomatieke druk van Washington. Die beweert namelijk dat Huawei-apparatuur door Peking kan worden gebruikt voor spionage. Huawei heeft herhaaldelijk ontkend een nationaal veiligheidsrisico te vormen.

Het Zweedse bedrijf Ericsson, dat ruwweg 10% van zijn inkomsten uit China haalt, heeft zijn bezorgdheid geuit over het verbod op Huawei en gewezen op risico’s van verlies van marktaandeel in China, waar het vreest voor mogelijk represailles van de Chinese overheid. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat besluit “negatieve gevolgen kan hebben voor de economische belangen van Zweden, waaronder die van Ericsson”.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20